Den 9 september hålls det val i Sverige.
Skribenterna ställer sig frågandes till de borgerliga partiernas klimatpolitk som de presenterade förra veckan. - Foto: Gröna Studenter / Mikael Fritzon TT

Gröna Studenter: "Klimatförändringarna sker här och nu"

Gröna Studenter: "För att uppnå målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdssamhälle i tid krävs det politiska reformer här och nu. Dessa reformer kommer inte att ske med en borgerlig regering efter valet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När de borgerliga partierna förra veckan presenterade sin gemensamma klimatpolitik gjorde de det mot bakgrunden av en sommar då Sverige på allvar fick en försmak på klimatförändringarnas katastrofala effekter. 

Över hela norra halvklotet har det slagits värmerekord, från Japan till Kalifornien och från Algeriet till Arktis har hettan orsakat bränder, torka och tragiskt nog även dödsfall. Här hemma i Sverige har torkan lett till enorma skogsbränder och en katastrof för svenskt jordbruk. 

Det har blivit uppenbart för de flesta att klimatförändringarna sker här och nu, och att alla partier som gör anspråk på regeringsmakten nästa mandatperiod måste ta sitt ansvar och presentera konkreta och ambitiösa förslag för att minska utsläppen av växthusgaser.

Därför var de borgerliga partiernas utspel en stor besvikelse. Flera av de förslag som Alliansen presenterade har regeringen redan infört, exempelvis satsningar på omställning av industrin genom det så kallade Industriklivet och utbyggnad av infrastruktur för fossilfri tankning genom Klimatklivet, båda vilka allianspartierna vill avskaffa. 

Övriga förslag skulle ha antingen ytterst marginell effekt eller till och med vara skadliga för klimatet, som förslaget om att avskaffa flygskatten och på så sätt göra flyget till det enda transportslag som inte betalar för sin klimatpåverkan. Och trots att allianspartierna älskar att prata om “effektiv klimatpolitik” så saknas såväl kostnadsberäkningar som uppskattningar om potentiella utsläppsminskningar för förslagen. Att de borgerliga partierna efter så långa förberedelser inte lyckas presentera ett enda ambitiöst och nytänkande klimatpolitiskt förslag är inget annat än ansvarslöst och pinsamt.

Att Moderaterna, som länge varit helt tysta i klimatfrågan, inte vågar göra det nödvändiga investeringarna för att ställa om Sverige förvånar knappast någon. Att Centerpartiet går till val på att skära ner på miljöbudgeten med en fjärdedel, avskaffa flygskatten och skrota många av de viktiga klimatåtgärder som regeringen genomfört den gångna mandatperioden, trots att effekterna av klimatförändringarna gjort sig allt mer synliga, måste däremot ses som det största sveket mot miljörörelsen. 

Ett parti som marknadsför sig som “Alliansens gröna röst” och gör anspråk på rollen som liberalt miljöparti, men som inte ser behovet av tydliga miljöskatter och minskat flygande, är helt enkelt inte trovärdigt.

Det är uppenbart att de borgerliga oppositionspartierna inte har en tillräcklig klimatpolitik för att på allvar möta de utmaningar som världen står inför idag. Till skillnad från dem går Miljöpartiet till val på en offensiv klimatsatsning med mer än 140 förslag för kraftigt sänkta koldioxidutsläpp i linje med Parisavtalet och klimatlagen. Vi vill bland annat:

  • Satsa 50 miljarder på klimatinvesteringar nästa mandatperiod

  • Påbörja byggandet av banor för höghastighetståg och rusta upp och bygga ut järnvägen i hela landet

  • Förbjuda försäljning av fossila bränslen efter 2030

  • Införa en antibiotikaskatt på importerat fulkött

  • Införa en klimatlag på EU-nivå.

Klimatförändringarna sker här och nu, och för att uppnå målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdssamhälle i tid krävs det politiska reformer här och nu. Dessa reformer kommer inte att ske med en borgerlig regering efter valet. För när det väl gäller finns det bara ett miljöparti, och det är Miljöpartiet.

Malte Roos,
språkrör Gröna Studenter och riksdagskandidat (MP)

Rebecka Le Moine,
språkrör Gröna Studenter och riksdagskandidat (MP)

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.