Martin Svennberg, till vardags verksam inom it-branschen, driver plattformen "Vardagsprepping".
Martin Svennberg, till vardags verksam inom it-branschen, driver plattformen "Vardagsprepping". - Foto: Privat och Pontus Lundahl/TT

Ekonomiska preppern: Här är misstagen du INTE ska göra

Martin Svennberg, 51, är prepper och driver plattformen "Vardagsprepping". För Nyheter24 berättar han om några av de vanligaste misstagen gemene man gör när de bygger upp sin hemberedskap.


Det var för ungefär fem år sedan som Martin Svennberg, 51, började intressera sig för hemberedskap och numera driver han plattformen "Vardagsprepping" samt podcasten med samma namn.

Och på senare år har Svennberg, som till vardags arbetar inom it-branschen, sett hur allmänheten vill lära sig mer om prepping.

– Vid varje ny kris så ser vi ett enormt intresse och informationsbehov. Under pandemin, i samband med Rysslands invasion av Ukraina och nu senast med överbefälhavarens uttalande, såg vi ett jättestort intresse, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns ju de som då letar upp information, blir intresserade och fortsätter engagera sig. Men vi ser också tendensen att det blir en pik, där intresset försvinner lika snabbt som det väcks. 

Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

Misstagen när man preppar

Genom åren har Martin Svennberg kunnat identifiera några vanliga misstag som gemene man tenderar att göra när andan faller på och hemberedskapen ska rustas upp. 

– Det största misstaget är nog att börja köpa prylar. Alltså, man laddar ner någon checklista, till exempel MSB:s "Om krisen eller kriget kommer" och köper hem grejer och tänker: "så, nu är jag förberedd, vad skönt. Nu behöver jag inte göra mer". Sedan visar det sig att man köpt onödiga grejer som man redan har. 

I stället uppmanar Svennberg folk att stanna upp och göra upp en plan. Men även här bör man ha klart för sig vad det är man gör sig redo för. 

– Det är ett annat vanligt misstag, att man tittar på väldigt stora samhälleliga kriser, så som terrorattacker, krig eller liknande. Och det kan ju inträffa, men desto oftare inträffar ju mindre personliga kriser, till exempel att man förlorar jobbet. Hur förbereder man sig på det? Det är också en form av beredskap.

Då kan det i stället handla om att ha en ekonomisk buffert att tillgå. 

Läs fler artiklar om hemberedskap här:

Danskarna sämst på att preppa: "Inte oroliga"

Explosionsartad försäljning hos preppingföretag

Så preppar du med liten budget

/
MSB
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00