Magda Omerspahic och Irena Pozar.
Magda Omerspahic och Irena Pozar.

9 Balkantips på hur du håller dig frisk i vinter

Nyheter24:s Irena Pozar och Magda Omerspahic listar sina bästa tips a la Balkanstyle för att du ska kunna hålla dig frisk i vinter.


Alla andra experter tipsar om att man ska träna, äta rätt och dricka nyttiga juicer för att hålla sig frisk.

Nyheter24:s Irena Pozar och Magda Omerspahic ger dig i stället Balkanråden som verkligen håller dig undan förkylningar och andra hemskheter – för evigt!

1. Ha alltid en filt om ryggen

Att dina bubrezi (njurar) blir kalla är en direkt genväg till en förkylning. Att ligga i soffan och chilla utan en filt runt ryggen är inte ett alternativ. Helst ska du vira den runt dig även när du går runt hemma eller är på jobbet.

Bildkälla

2. Använd underlinne

För att hålla dig varm är det superviktigt att du har ett underlinne på dig – oavsett vad du har för tröja – och oavsett årstid. Spelar inte någon roll att den anas under skjortan.

Bildkälla

3. Stäng alla fönster och dörrar

Promaha (vinddrag) är alltid förenat med livsfara, men särskilt under kyliga årstider. Så stäng alla fönster och dörrar och vädra bara när du själv inte är i rummet och riskerar att utsättas för drag.

Bildkälla

4. Var alltid varm

Det går inte att stoppa in potkošulja (underlinne) för många gånger. Om en liten del av din rygg eller mage riskerar att exponeras för kyla kan du ta farväl av livet direkt. Har du vantar, halsduk och mössa hemma finns det ingen ursäkt till att någonsin ta av sig dem utanför hemmets trygga vrå.

Bildkälla

5. Ät soppa

Intas alltid innan huvudrätten och är också det som får "igång" magen och håller den varm. Ingen riktig middag utan soppa brukar det heta.

Bildkälla

6. Kamomilte är bra mot ALLT

Känner du av en förkylning? Drick kamomillte. Har du ont i örat? Stoppa in en tuss bomull dränkt i kamomillte i det. Ont i ögat? Gör samma som med örat. Ont i magen? Drick DEFINITIVT kamomillte.

Bildkälla

7. Gå inte ut med blött hår

Gå för guds skull inte ut med blött hår! Det kan bara resultera i två saker – 1. hjärnhinneinflammation och 2. att ansiktet förvrids i en konstig grimas ("iskrivit će ti se lice"). Föna alltid håret och vänta åtminstone två timmar med att gå ut efter att du har fönat det.

Bildkälla

8. Använd tofflor

Papuće (tofflor) på fötterna är något av det viktigaste. Fötterna får aldrig bli kalla. Och kommer någon hem till dig du naturligtvis erbjuda tofflor till dina gäster.

Känslan du får när du tar på dig dina papuce:

Bildkälla

9. Sitt inte på kalla underlag

Din mammas favoritfras: "Res dig upp, sitt inte på det kalla golvet/stenen/gräset/marken/bänken, du kommer bli sjuk". Och yepp, det börjar med att man sitter på kall handduk och slutar med diarré på toan.

Din mamma:

Bildkälla

BUBBLARE: Och blir du TROTS dessa tips sjuk: oroa dig inte – släkten är på väg

Bor din släkt nära så kommer du få mat och varm dryck serverad flera gånger om dagen. Bor de i Sverige kommer du troligtvis i alla fall få ett besök, beroende på hur långt bort. Men en bilresa på sju timmar är ingenting när en när och kär är förkyld.

Och bor familjens äldre generation kvar på Balkan så kommer de att ringa och maila (om de har tillgång till internet) till dess att de har försäkrat sig om att du är frisk.

Bildkälla

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Litar du på de här tipsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

5 saker du ska tänka på när du söker jobb som ung

29 Mar 2018, 09:05

Älskar du Fast & Furious? Nu kan du uppleva filmerna live!

26 Mar 2018, 17:07
I maj lämnar The Fast and the Furious bioduken och intar Globen med en actionspäckad liveshow fylld med rafflande stunt – och några av de mest ikoniska bilarna från filmserien. Räck upp handen om du är peppad för två adrenalinstinna timmar med rusande motorer!

Testa dig: Vad kan du om bilarna i Fast & Furious-filmerna?

12 Mar 2018, 15:31
Snart kommer Fast & Furious till Stockholm i form av en show i Globen. I och med det vill vi testa dina kunskaper om filmseriens bilar.

Vuxenvärlden – varför lyssnar ni inte när vi ropar på hjälp?

6 Feb 2018, 16:29
Mottagandet när unga säger att de mår dåligt på grund av sociala medier oroar Isa Galvan, programledare i webb-tv-serien #MissLyckad.

Samina, 13 år: "Jag har inget perfekt liv som alla YouTubers"

26 Jan 2018, 11:42
Allt fler unga mår dåligt på grund av sociala medier. #MissLyckad är initiativet som ska ändra på det.

7 saker du bara känner igen om du växte upp med tjock-TV

12 Jan 2018, 15:59
Det fanns faktiskt en tid före obegränsat streamingutbud och TV-tittande via smartphones. Väck minnena till liv med den här listan.