"Jag skulle aldrig göra om det".
1 av 4
"Jag skulle aldrig göra om det".
Kalle Wahlström Zackari testade på de mest extrema sporterna i programmet "Svett och Etikett".
2 av 4
Kalle Wahlström Zackari testade på de mest extrema sporterna i programmet "Svett och Etikett".
Att banta ned sig till luciapokalen är enligt honom själv det värsta han någonsin gjort. Här med en burk tonfisk.
3 av 4
Att banta ned sig till luciapokalen är enligt honom själv det värsta han någonsin gjort. Här med en burk tonfisk.
Hur det gick för Kalle kan du se i SVT Flow.
4 av 4
Hur det gick för Kalle kan du se i SVT Flow.

"Jag gick ned 12 kilo på en vecka"

Hur är det att tävla i MMA? Måste man sluta dricka öl om man tränar? Och hur går man ned tolv kilo på en vecka? Kalle Wahlström har svaren.


Svett & Etikett
Programmet sänds under 8 avsnitt i SVT Flow.
Träningsformerna Kalle testar är bodybuilding, MMA, dans, crossfit, yoga, långdistanslöpning, strongman och fallskärmsjägarnas examensprov Örnmarschen. 

I endjungel av träningsformer bestämde sig skribenten och bloggaren Kalle ZackariWahlström att testa på det mesta i programmet "Svett och Etikett". Det slutade med att han tävlade i body building, testade på dans och tränade MMA. Nyheter24 tog en pratstund med Kalle för att snacka träning, öl och om att gå ned tolv kilo på en vecka.

– Jag började träna i vuxen ålder. Jag en festkille, så var jag på semester och på hotellet fanns ett gym. Så jag satt mig och cyklade en timma och sedan kände jag mig alldeles varm och mysig i kroppen, säger han och fortsätter:

– Det var som att kroppen fått någonting den saknat. Då kom jag på att visst ja, man ska ju använda kroppen till annat än att gå förbi kön på Berns och in på McDonalds.

När träning blev till hobby

Kalle kände snabbt att hans kropp svarade på träningen.

– Jag blev stark ganska snabbt och ville då fortsätta. Så var det en pt som gav mig en bröstdag, en bendag, och så vidare. Men jag insåg att – man måste inte träna så. Du kan träna hela kroppen så det nästan känns som att du varit i krig och det gillade jag ännu mer. Så då blev det en hobby. 

"Inte mer komplicerat än att göra kroppen trött"

Träningsprofilen drev under en längre tid en blogg på Café där han berättade om sitt liv och sin träning.

– Jag arbetar som copywriter så jag valde att kombonera träning och skrift vilket resulterade i bloggen. Folk som inte är intresserade av smoothies eller träningstights skulle kunna läsa den. Träning är inte mer komplicerat än att göra kroppen trött. Du behöver inte vara en viss typ av människa eller leva en viss typ av liv, säger han och fortsätter:

– Jag gillar att träna men jag gillar att dricka alkohol. Vad gör jag? Ska jag vänta med att träna tills jag slutat dricka helt? Det är här folk gör fel. De ger upp för mycket i sitt liv för träningen så att det tillslut ledsnar och lägger av. Fortsätt leva ditt liv men lägg till träning, säger Kalle.

Det här med att dricka och träna...

Kalle tar upp ett ämne som länge varit på tapeten i träningskretsar.

– Öl är topp tre av mina bästa fritidsintressen. Jag har kommit tvåa i kettlebells-SM, jag har tävlar i luciapokalen, jag har klarat örnmarschen. Och jag har druckit öl. Vill du inte bli bäst i världen så behöver du inte leva som en elitidrottare heller. Men du kan fortfarande få slående resultat. 

Hur ska man tänka då?

– Det största hälsoproblemet vi har i dag är att folk tänker "träning är för träningsmänniskor, sånadär som inte tycker om att dricka öl". Jag skulle vilja jämföra träning med att borsta tänderna. Det finns ju ingen människa som säger "jag är ju ingen tandborstningsperson". Vissa gör det jättenoga, vissa gör det bara några sekunder, ibland så är man full och glömmer bort det. Du fattar!?

Vad är det största felet folk gör? de som aldrig lyckas bli vältränade.

– Ja, de tränar inte.

Du gick ned tolv kilo till luciapokalen. Hur var det?

– Jag levde som en body builder. Det är det värsta jag gjort. Jag var hungrig, trött, otrevlig och luktade illa. Jag åt bara kokt torsk och broccoli sju gånger om dagen. Första tre dagarna drack jag åtta liter vatten om dagen. Sista dagarna får man ju inte dricka något vatten. Så du blir ju knäpp i huvudet. Du luktar typ kaninbur.

Det lät ju faktikst sådär. Hur var det att testa MMA?

– Jag är väldigt förtjust i MMA. Men inte fått chansen att träna det förut. Det var ju jättekul att träna varandra då man brottas och håller fast varandra. Men när man tävlar ska man ju skada varandra? Och där tappade jag mitt sug. Jag kan knappt se det på teve längre.

Vad kommer du aldrig göra igen?'

– Att banta. All glädje kring träning och mat försvann.

Vad föredrar du då?

– Styrketräning med skivstång. Jag tränar det mellan en-sex gånger i veckan beroende på hur livet ser ut. 

Du med en så sund inställning. Hittar man balansen mellan att träna men ändå leva?

– Träning är inte jobbigare än att du ska bli trött. Du behöver inte ha speciella kläder, pulsklockor osv. Använd kroppen på ett sätt där du blir trött och gör det upprepade gånger. And voila.

Har du ätit torsk sedan programmet?

– Jag har inte ätit torsk. Helt ärligt vet jag inte när jag väljer att göra det igen.

/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

2 dagar sedan 18:12

Så maximerar du effekten av din allergimedicin – enligt experten

25 Mar, 16:36
Årets pollensäsong är här, något som innebär rinniga ögon och nästäppa för många. Nyheter24 har pratat med Catharina Claesson, chef för Farmaci på Apotek Hjärtat, om hur man maximerar effekten på sin allergimedicin.

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26
Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.