- Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Man i 30-årsåldern riskerar bli av med sin bostad – använder för lite varmvatten

En hyresvärd i Malmö blev misstänksam när en hyresrätt stod tom och knappt hade dragit någon varmvatten under två års tid. Nu vill värden riva hyreskontraktet.


Det var i Västra Hamnen, Malmö som hyresvärden MKB upptäckte att två personer stod skrivna på en ungdomslägenhet. Men en mer oväntad upptäckt som gjordes var att ingen hade vistats alls i bostaden. Det är i alla fall slutsatsen som hyresvärden drog, då det inte hade förbrukats någon varmvatten över huvud taget, skriver Hem och hyra.

Bostäderna i lägenhetshuset är avsedda för endast en person, vilket ledde hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, till att undersöka saken närmare.

Ingen vattenförbrukning på två år

När MKB gjorde en kontroll av boendesituationen i ungdomslägenheten visade det sig att varmvattenförbrukningen hade legat på noll sedan april 2021. Hyresvärden tolkade det som att bostaden har stått helt tom och ville därför riva kontraktet. 

Ärendet har nu gått till hyresnämnden för prövning. Den frånvarande hyresgästen har inget behov av lägenheten "som sitt stadigvarande boende", enligt MKB.

Reser mycket – men bor i lägenheten

Det stod ord mot ord då hyresgästen, som är en man i 30-årsåldern, inte håller med hyresvärdens anklagelser. Mannen hävdar att han bor i bostaden och har gjort det i sju års tid. Men 30-åringen säger att han ofta är ute och reser. 

– Det här känns väldigt tråkigt och jag vet inte vad jag ska göra för att bevisa att jag bor här. Jag har ingen annan bostad och jag betalar hyran i tid varje månad. Jag är en bra hyresgäst, säger han till Hem och hyra.

Hyresgästen säger att han reser mycket men alltid återvänder till sin bostad i Västra Hamnen.

Hyresgästen var helt onåbar

Enligt uppgifter har MKB under våren lämnat in flera rapporter från Trygghetsjouren som på hyresvärdens begäran gjort flera besök på den tomma adressen. Men trots försöken att nå hyresgästen, lyckades man inte. Den 30-åriga mannen var aldrig på plats när MKB:s utredare eller Trygghetsjouren försökte komma i kontakt med honom.

Så ser rättigheterna ut för dig som är hyresgäst

Här listar Hem och hyra faktapunkter för dig som hyr en bostad:

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst, men du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • Sverige har ett starkt besittningsskydd. Kort sagt innebär det att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta kan du bestrida uppsägningen och bo kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du kontakta en jurist där så fort du blir uppsagd.

... Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du:

  • Har missat att betala för hyran eller är för sen med det.
  • Om du har stört dina grannar eller misskött dig.
  • Om huset ska rivas eller byggas om helt.
  • Om du inte har behov av lägenheten.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!