Vin funkar bra mot bananflugor.
Vin funkar bra mot bananflugor. - Foto: Pixabay / Nyheter24

Bli av med bananflugor – så gör du

Bananflugor i hemmet kan snabbt bli en irriterande plåga. Här är tre enkla fällor att göra hemma för att bli av med dem envisa inkräktarna.


Bananflugor kan vara ett irriterande problem i hemmet, särskilt under de varmare månaderna. Dessa små, snabba insekter tycks magiskt dyka upp när du minst förväntar det och kan snabbt förvandla ditt kök till ett ställe du vill undvika. Trots sitt namn är bananflugor inte bara intresserade av bananer; de lockas till alla sorters övermogen frukt och andra söta, ruttnande organiska material.

Det kan vara frustrerande att försöka bli av med bananflugor, men med rätt kunskap och verktyg är det fullt möjligt att göra just det. Här är tre fällor att göra hemma. 

Ättikafälla mot bananflugor

Denna metod utnyttjar bananflugornas attraktion till starka dofter, i synnerhet ättika. Du kan skapa en enkel fälla genom att hälla äppelcidervinäger till hälften i en burk eller en flaska. Tillsätt några droppar diskmedel (detta bryter ytspänningen på ättikan så att flugorna inte bara flyter på ytan). Sedan kan du rulla ett papper till en tratt och placera den i öppningen av behållaren. Tratten gör det lätt för flugorna att komma in men svårt för dem att hitta ut igen. De dras till doften av ättikan, fastnar och drunknar.

Fruktfälla mot bananflugor

En annan effektiv metod för att bli av med bananflugor är att använda övermogen frukt som bete. Placera frukten i en skål och täck över med plastfolie. Gör små hål i plasten så att flugorna kan komma in. Liksom med ättika-fällan, kommer flugorna att lockas till doften av frukten och kravla in genom hålen, men de kommer att ha svårt att hitta vägen ut igen. Med tiden kommer de att svälta eller torka ut inne i fällan.

Vinfälla mot bananflugor

Detta är en annan version av ättikafällan, men med vin istället, vilket kan vara mer attraktivt för vissa sorters bananflugor. Fyll en skål eller burk till hälften med vin (rött vin brukar fungera bäst, men du kan även använda vitt vin). Lägg sedan till några droppar diskmedel. Diskmedlet bryter ytspänningen på vinet, vilket gör att flugorna inte bara kan landa och sedan flyga iväg. Istället sjunker de och drunknar. För att säkerställa att flugorna kommer in i fällan och inte kommer ut igen, rulla ett papper till en tratt och placera det i öppningen på burken. Flugorna lockas till vindoften, klättrar ner i tratten, men kan sedan inte hitta vägen ut igen.

Glöm inte sophanteringen

Fällor i all ära, men det viktigaste att överväga i kampen mot bananflugor är hur du hanterar ditt avfall. Se till att dina sopkärl är täta, vilket innebär att de inte har några sprickor eller hål där flugor kan komma in och lägga ägg. Se också till att du regelbundet tar ut soporna. Lämna inte gammal mat liggande i köket för länge. Om du har en komposthink, se till att locket är ordentligt stängt. Ruttande matrester är en viktig attraktion för bananflugor och kan snabbt leda till en infestation om de inte hanteras korrekt. Genom att täta sopkärlen och regelbundet ta ut soporna kan du minska risken för bananflugor avsevärt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!