Att myror flyttar in i ens hem är mindre kul, men med rätt strategi kan man faktiskt få dem att flytta ut i skogen igen.
Att myror flyttar in i ens hem är mindre kul, men med rätt strategi kan man faktiskt få dem att flytta ut i skogen igen. - Foto: Illustration, Nyheter24 / TT

Oinbjudna gäster? Så får du myrorna att flytta tillbaka till skogen

Att ha myror som inneboende är inte speciellt kul, men man behöver inte döda dem för att lösa situationen. Med rätt knep kan du få dem att flytta ut.


Myror är små men häpnadsväckande effektiva organismer som lever i komplicerade samhällen präglade av samarbete, arbetsfördelning och förmåga att anpassa sig till varierande miljöer. Med fler än 12 000 identifierade arter globalt har myrorna utvecklat en förmåga att överleva och frodas nästan över allt, från i stekheta öknar till iskalla tundror. De finns också i våra städer och hem, men kan tyvärr orsaka besvär och skador.

Varför vill myrorna bo i våra hem?

Att myror tränger in i våra hem kan verka irrationellt för oss, men för myrorna är det en naturlig sökning efter resurser. Precis som alla levande varelser söker myrorna kontinuerligt efter mat och vatten, och dessa finns ofta rikligt tillgängliga i våra bostäder. Dessutom erbjuder våra hem skydd mot rovdjur och ogynnsamma väderförhållanden.

Förståelse för myrornas beteende och varför de söker sig till våra hem är nyckeln till både förebyggande och hantering av myrinvasioner. Nedan följer därför 13 tips på hur du kan göra för att få myrorna att flytta tillbaka ut i skogen igen, utan att du behöver skada dem.

1. Myror gillar inte essentiella oljor

En blandning av pepparmintsolja och vatten kan sprutas där du ser myror eller där du tror att de kommer in i huset. Myror tycker inte om lukten av pepparmint och det kan hjälpa till att avskräcka dem. Andra essentiella oljor som myror inte gillar inkluderar kanel, citron, eukalyptus och lavendel.

2. Krita och babypuder stoppar myrorna

Myror gillar inte kalciumkarbonat, så du kan dra linjer med krita eller sprida babypuder där myrorna kommer in, som vid dörrar och fönster. De kommer inte att vilja korsa dessa linjer.

3. Vitvinsvinäger stör myrornas luktsignaler

En blandning av lika delar vatten och vitvinsvinäger kan sprutas på myrornas vägar. Vinägern kommer inte att döda myrorna men den stör deras luktsignalering, vilket kan hjälpa till att störa deras aktivitet.

4. Krossade blad av mynta, lavendel eller buxbom

Dessa växter avger lukter som myror inte gillar. Du kan krossa bladen och sprida dem vid ingångar och andra platser där du ser myror.

5. Stäng igen sprickor myrorna kan komma in genom

Myror kan komma in genom små sprickor och hål i väggar och golv. Om du kan hitta var de kommer in och försegla dessa platser kan det vara mycket effektivt.

6. Myror tycker att kaffesump luktar äckligt

Många insekter, inklusive myror, gillar inte doften av kaffesump. Sprid den runt utsidan av ditt hus eller där du misstänker att myrorna kommer in.

7. Kanelstänger och kryddnejlikor kan också stoppa myrorna

Precis som med essentiella oljor kan du använda hela kryddor för att skrämma bort myrorna. Lägg dessa vid myrornas vägar eller runt matvaror.

8. Myror gillar inte citrus- och gurkvatten

Om du kokar citrusskal (som apelsin eller citron) eller gurka i vatten, låtar det svalna och sedan använder det som ett spray som du sprutar på myrornas vägar, kommer myrorna undvika att gå där.

9. Försvåra för myrorna genom att förvara maten tätt

Se till att matvaror förvaras i behållare med tättslutande lock eller i kylskåp. Detta hindrar myrorna från att hitta matkällor i ditt hem. Myror har väldigt bra luktsinne, så det gäller att försvåra för dem.

10. Städa i köket

Städa alltid köket ordentligt efter matlagning för att undvika kvarlämnade matrester och sötämnen som kan locka myror.

Så blir du av med bananflugorna

11. Myror gillar husdjursmat

Om du har husdjur bör du undvika att lämna deras mat framme för länge eftersom detta kan locka till sig myror.

12. Myror älskar dina hushållssopor

Håll soporna i en tättslutande behållare och töm den regelbundet. Gamla matrester och avfall kan vara attraktiva för myror.

13. Se till så att det inte finns vatten myrorna kan dricka

Myror letar inte bara efter mat, utan behöver också vatten. Att laga läckande rör och undvika stillastående vatten hjälper till att minska deras tillgång till vatten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!