Det kvinnliga könet

Vagina, muff, snippa, fitta – Kärt barn har många namn! Men vad är egentligen en muff? Eller en vagina? Och var sitter klitoris? Vad är egentligen ”mödomshinnan” för något?


Mödomshinnan
Är mer en gammal myt än verklighet. Det rör sig i själva verket om ett slemhinneveck vid de inre blygdläpparna, och går extremt sällan ihop som en hinna. Att man skulle kunna fastställa en kvinnas ”oskuld” genom att undersöka hennes underliv eller på grund av blödningar vid samlag stämmer inte. Visst är det inte ovanligt att man blöder vid första sexet – Men det har snarare med att man spänner sig och irriterade slemhinnor att göra!

Klitoris
Klitoris börjar långt in i kroppen och längst ut, under klitoriskappan, syns bara en liten topp! Klitoris är vaginans mest känsliga del. När kvinnan är upphetsad blir klitoris röd och sväller, precis som en penis, men mycket mindre! Klitoris kan man inte alltid se, det beror på hur stor den är och hur stor klitoriskappan är. Hos vissa syns den mycket tydligt och sticker fram som ett kort, tjockt spjut – på andra måste man lyfta på klitoriskappan för att hitta den. Den sitter inte, som man lätt kan tro, precis ovanför vaginan. Den sitter högst upp under blygdläpparna!

Inre blygdläppar
De inre blygdläpparna skyddar den innersta delen av könet. Däribland klitoris, urinröret och vaginan. Blygdläppar ser olika ut från person till person. I porrfilm är blygdläpparna ofta plastikopererade och ser alla likadana ut. I verkligheten har folk olika långa och i olika färg, och det är inte ovanligt att de också är ojämna! Somligas blygläppar syns utanpå de yttre blygdläpparna, medan andras är korta och knappt märks alls.

Vagina
Vaginan är delen som vår mens och flytningar kommer ifrån, och också delen där vi föder barn. Eller, för all del, delen där man stoppar in saker!

Urinröret
Urinröret sitter mellan vaginan och klitoris. Det är inte ovanligt att man förväxlar det här området med vart klitoris sitter, även om urinröret är mycket litet och väldigt svårt att se! Urinröret är känsligt och kan få infektioner efter sex, se till att gå på toa efter samlag för att motverka detta!

 

Så, nu vet du en massa, är du redo att prova på vårat spel Klitoriskartan och kolla om du kan hitta rätt?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.