Mathias Sundin vet var din brevlåda bor.
1 av 3
Mathias Sundin vet var din brevlåda bor. - Foto: Pressbild
"Man blir ofta väldigt trevligt bemött", säger Mathias Sundin
2 av 3
"Man blir ofta väldigt trevligt bemött", säger Mathias Sundin - Foto: Pressbild
Även Roms konsuler var dörrknackare
3 av 3
Även Roms konsuler var dörrknackare - Foto: SCANPIX

Stoppar FRA genom att knacka på 10 000 dörrar

Folkpartisten och riksdagskandidaten Mathias Sundin drog under sommaren 2009 igång en något udda kampanj. Han ska slå rekord i dörrknackning för att sprida sitt politiska budskap, och är numera uppe i 2 039 knackningar.


Dörrknackning?

Fenomenet dörrknackning fanns redan under romartiden, då konsulerna åkte runt i riket för att kommunicera med medborgarna. Metoden har sedan använts av alla möjliga resenärer med någon typ av agenda.

Bland annat av säljare och religiösa grupper som Jehovas Vittnen. Metoden är väldigt vanlig bland amerikanska politiker.

- Jag tror att min kampanj fungerar jättebra på alla nivåer. Jag fick prova på det redan när jag under sex veckors tid kampanjade i Nevada för republikanen John McCain, säger Mathias Sundin till Nyheter24.

Mathias Sundin bestämde sig för att kandidera till riksdagen när FRA-lagen röstades igenom, och han insåg vilka backstabbers politikerna var.

- Många borgerliga politiker röstade igenom lagen, fastän deras personliga åsikt är en annan. De stod inte emot partipiskan.

Efter valet ska Sverige även rösta om införandet av EU:s datalagringsdirektiv, vilket Mathias Sundin bestämt säger nej till.

- Man kan inte ha lagar som samlar in information på det här viset.

Såväl socialdemokraterna som alliansen vill införa EU:s datalagringsdirektiv, så det gäller för Mathias Sundin att lägga in en ännu högre växel.

- Först måste man lyckas stoppa datalagringsdirektivet för att sedan riva upp FRA-lagen.

Men det är lättare sagt än gjort.

- Man blir motarbetad om man går emot FRA-lagen, men har man kontakt med sina väljare så kommer man ihåg att det är folket röst man jobbar för.

Under sommaren tänker Mathias Sundin därför fortsätta försöka slå rekord i dörrknackning. Och har också spelat in en ny och något mer seriösare kampanjfilm - som handlar om vikten av att stå fast vid sina ideal.

- Man blir alltid så positivt bemött av dem som öppnar. Det var bara vid ett tillfälle som en gubbe inte ville bli störd och drämde till dörren. Men sedan kom han ut och bad om ursäkt.

Om du lyckas få en plats i riksdagen, vilka frågor ska du framförallt jobba för då?

- Förändra FRA-lagen, förbjuda datalagringsdirektivet, och se till att riksdagsledamöterna blir mer självständiga i sina åsikter.

Se Mathias Sundin nya film om hans resa genom Sverige:

Med följande humoristiska klipp - som förklarar kampanjen - gjorde Mathias Sundin succé på nätet förra året:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Över hundra döda i stora översvämningar

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.