Piraterna vill stärka grundlagen...
1 av 2
Piraterna vill stärka grundlagen... - Foto: Axel Öberg/SvD/Scanpix
... för att hindra sådana lagar som strider mot de grundläggande rättigheterna
2 av 2
... för att hindra sådana lagar som strider mot de grundläggande rättigheterna - Foto: Adam Ihse/Scanpix

Piratpartiet vill införa författningsdomstol

Ska domare stå över politiker? Piraterna vill ha en debatt om stärkandet av de grundläggande rättigheterna, men pekar också på svårigheter.


Många länder har en författningsdomstol vars uppgift är att bevaka enskilda medborgares mänskliga rättigheter. Men inte Sverige.

I skuggan av de många övervakningslagar som riksdagen antagit under de senaste två mandatperioderna har diskussionen om inte Sverige borde ha en författningsdomstol tagit fart.

På piratpartiets årsmöte i slutet av april beslöts att partiet ska verka för ett stärkande av grundlagen, antingen genom en författningsdomstol eller utökade befogenheter av lagrådet.

I ett samtal med Nyheter24 pekar EU-parlamentariken Christian Engström (pp) på vikten av att skydda de individuella rättigheterna men också att detta innebär vissa prolem:

– Å ena sidan vill vi att lagstiftarna följer grundlagen, jag tänker särskilt på piratpartiets centrala frågor som IPRED, FRA och dalagringsdirektivet som vi anser är konstitutionsvidriga.

– Å andra sidan är det problematiskt med en domstol bestående av icke folkvalda gubbar i slips som överprövar folkviljan i riksdagen.

Fyller inte lagrådet denna funktion redan?

– Jo, men lagrådet fungerar i dag som en slalomport. De kommer med reservationer som man sedan möter med minsta möjliga förändringar, säger Christian Engström

– Den tyska konstitutionsdomstolen har lyckats med att värna de fundamentala rättigheterna och att stoppa konstitutionsvidriga lagar genom flera viktiga avgöranden.

– Piratpartiet vill få fram en diskussion om den här frågan för det är inte bra som det är nu, även om det inte är en enkel fråga, avslutar Engström.

Tidigare s-ministern Morgan Johansson, nu ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, ger besked till Nyheter24 att socialdemokraterna inte vill ha en författningsdomstol:

– Det är de folkvalda som ska bestämma över vad som i grunden är politiska beslut, inte jurister. Det kallas för folksuveränitetsprincipen, och är gemensamt för de nordiska statsskicken, men också det brittiska.

– Denna princip har nu alla svenska partier anslutit sig till, avslutar Morgan Johansson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.