Att Carl Bildt för regeringens talan kring Ship to Gaza är inget problem, enligt Emma Marie Andersson.
1 av 2
Att Carl Bildt för regeringens talan kring Ship to Gaza är inget problem, enligt Emma Marie Andersson. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Nya moderaterna är "totalt ospännande" enligt Johan Ingerö.
2 av 2
Nya moderaterna är "totalt ospännande" enligt Johan Ingerö. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 22

Ospännande moderatframgångar, beröm till Paulsens kovändning och Smile29. Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar veckan. Läs Emma Marie Andersson/Opassande, Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.


BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

Fredrik Reinfeldt har varit väldigt tyst kring den israeliska konvojbordningen och dödsfallen - trots att andra regeringschefer uttalat sig flitigt. Hur ser du på det?

Anders: Både Reinfeldt och Sahlin (som befann sig i norra Irak när händelserna inträffade) har legat lågt, och det är både rimligt och vettigt. Trots att MUF-ordföranden och några kristdemokrater uttalat sig aningen märkligt om frågan är den inte partipolitisk - det viktigaste nu är att komma fram till en politik nationellt och internationellt som ändrar Israels beteende. Oavsett vad man tycker om bojkotter, uttalanden eller fördömanden är det viktigt att se attacken som ett tecken på att dagens politik inte har fungerat.

Emma: Om Carl Bildt för regeringens talan i den här frågan ser jag inga problem i att han snarare än Fredrik Reinfeldt uttalar sig. Om det handlar om att helgardera sig, vilket det är lätt att få intryck av att USA gör när de skickar fram sin utrikesminister att kritisera medans presidenten är tyst, har jag ingen aning om. I slutändan handlar det ändå om vad vi gör som land betraktat. Ännu så länge har jag inte fått nån klar bild om vad som kan eller ska göras.

Johan: Fredrik Reinfeldt har, liksom vi andra, förmodligen inte helheten klar för sig. I sådana lägen är det ofta klokt att avvakta något, även om det inte ger lika höga mediepoäng. Han har visat att han är en skicklig spelare på den internationella arenan, vilket för ett litet land som Sverige är viktigare än att i alla lägen hålla ett högt tonläge.

Anna Maria Corazza Bildt (m), Alf Svensson (kd) och flera andra svenska politiker har skrivit på ett förslag som vill tvinga sökmotorer att registrera trafikvanor och sökningar i två år. Vad tycker du om förslaget?

Anders: Paulsen har ju nu dragit tillbaka sin underskrift - ett tecken på att hon förstår att detta är känsligt. Alliansfritt har precis utlyst en tävling för den parlamentariker som kan finna barnporr via Google, nästintill en omöjlighet då den istället sprids via slutna nätverk. Att vilja övervaka och lagra information från sökmotorer är både populistiskt och integritetsvidrigt, vilket tyvärr tycks vara ledorden för högern i Europaparlamentet. Som grädde på moset är det dock denna gången lika värdelöst som att snacka proggmusik med Fria Moderata Studentförbundet. Jag skulle hoppas att det blir en valfråga, så vi påminns om vad för integritetspolitik vi haft de senaste fyra åren. Jag ser gärna pp göra Reinfeldt än tunnhårigare.

Emma: En dansk upphovsrättslobbyist angav "barnpornografi" som bra vapen att få politiker att göra som lobbygrupper ville. Sedan dess har vi sett taktiken användas för att exploatera politikers välvilja och lura dem att genomföra åtgärder till förmån för lobbyisters egenintressen. Det måste bli ett slut på att lura in lagstiftare på stickspår, inte minst med tanke på de utsatta barnen. Kudos till de politiker som tagit tillbaka sina signaturer efter att det uppdagats, men problemet kvarstår med tanke på alla kvarvarande signaturer. 

Johan: Förslaget är inte bara uselt i sig självt. Det är även en del av en oerhört obehaglig politisk trend mot mer och mer övervakning och kontroll. Jag tvivlar ärligt talat på att särskilt många av Europaparlamentarikerna begriper vad de röstar igenom. Särskilt de äldre har nog svårt att förstå konsekvenserna av denna internetfientliga politik. De tror bara att de har gjort en insats mot barnporr. Tyvärr lär inte detta få något utrymme i valrörelsen, trots Piratpartiets ansträngningar. Därtill är ämnet för tekniskt och komplicerat.

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Anders: Ett större larm om Fas 3 i jobbgarantin - som är plusjobb som Gösta Bohman skulle utformat dem, om han hade en riktigt småjävlig dag - är snart oundvikligt. 50 000 arbetslösa vi slutet av 2011 kommer jobba 40 timmar per vecka, på lön lägre än a-kassa, utan rätt till anställning eller semester. Detta jobb/utbildning/slutförvaring får de företag de arbetslösa kommer till 225 kronor per dag för att tillhandahålla - vilket även skapat en marknad för företag som försöker mjölka ut så många långtidsarbetslösa som möjligt. De redan drabbade har börjat kalla sig "de nya statarna". Schlingmann hoppas nog på debatt om detta först efter valet - jag hoppas på innan.

Emma: För ändamålet gigantiska slag i luften, som slutligen landar hårt och skoningslöst på den personliga integriteten, behöver debatteras. Jag hoppas på en breddning med anledning av Smile29, som det också kallats. Det är ganska symptomatiskt för den typ av ohederliga politik vi plågats av mycket. Vi kan inte fortsätta dra igång lagstiftning som baseras på renodlat lurendrejeri, vilket även Acta-avtalet är ett exempel på.

Johan: Jag skulle vilja se mer av granskning av hela Ship to Gaza-karusellen. Vilka finansierar egentligen de här stora projekten, och varför intresserar de sig bara för palestinier när det kan kombineras med angrepp mot Israel? Exempelvis har det knappt skrivits ett ord om det palestinska lägret Narh el-Bahred, som ödelades av Libanons armé för tre år sedan och som fortfarande inte har kunnat återbyggas, på grund av brist på resurser. Det visar att de här aktivisterna inte i första hand är för Palestina, utan snarare mot Israel. Och det är en helt annan sak.

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?

Anders: Mehmet Kaplan. Det är stort att lämna riksdagshuset trygghet för att möta israeliska kommandosoldater - och det visar att miljöpartister inte bara vill, de agerar också. De hårda bilderna från hans hemkomst får en att undra om någon förstärkt maskrosvinet, samtidigt som Ulf Carmesund självklart även har blivit en förebild för den socialdemokratiska kristna rörelsen. Svensk media borde dock även lyfta de otroliga kvinnliga medborgarna som var med i aktionen - jag hoppas snart på intervjuer med Edda Manga, Viktoria Strand och inte minst Kimberly Soto Aguayo.

Emma: Eva-Lena Jansson hamnade lite fel i veckan med sin fråga om vems integritet som var viktigast, med anledning av hur PKU-registret ska användas. Jag gillar hur hon rakt upp och ner kallar sina argument för känslomässiga och hennes öppna attityd har skapat en ganska bra diskussion, trots allt.

Johan: Svårt att peka ut någon enskild just denna vecka. Men moderaterna har blivit största parti i två mätningar, vilket är ett kvitto på att Fredrik Reinfeldts ledarskap generellt går hem. Även om jag personligen tycker att de avideologiserade nya moderaterna är totalt ospännande måste jag erkänna att han agerat extremt skickligt, inte minst under lågkonjunkturen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.