Hur ser framtiden ut för jobbhungriga studenter?
Hur ser framtiden ut för jobbhungriga studenter? - Foto: Josh Reynolds/AP/SCANPIX

Klipp dig och skaffa ett jobb

ALMEDALEN. Kan det inte hända lite mer och snackas lite mindre?


Novus opinion har gjort en undersökning – med personer som definierar sig själva som akademiker - och har tagit reda på vilka sakfrågor som är viktigast inför valet.

Saco Studentråd har tagit del av undersökningen och lyfter problemet under ett seminarium på Almedalsveckan i Visby.

Resultat: Flest jobb låg på första plats, och utbildningskvaliteten på andra.

Deltog gjorde riksdagsledamöterna Tomas Tobé (m) och Mikael Damberg (s) samt Marie Silfverstolpe från studieförbundet Almega. Lisa Gemmel, ordförande för Saco Studenråd, höll i seminariet.

De tre talarna tyckte alla att kopplingen mellan arbetsmarknad och högskola är för dålig.

– Det är tråkigt att så få människor med kunskap inom arbetsmiljö och näringsliv, jobbar med ungdomar på högskolan. Varför använder man inte kompetens från näringslivet? frågade Marie Silfverstolpe.

Vilket ansvar har vi ungdomar? Är det inte upp till oss att söka oss ut i arbetslivet och jobba oss uppåt? undrade Aron Modig från kristdemokraternas ungdomsförbund, som satt i publiken.

– Visst kan man vända det till att det är ungdomarnas eget problem. Det vore väldigt enkelt. Men det är inte ungdomarna som bestämmer högskolans system. Det är inte ungdomarna som kan välja hur deras erfarenhet ska byggas upp under studierna, menar Mikael Damberg (s).

Undersökningen från Novus visade också att 60 procent av de tillfrågade akademikerna inte har förtroende för arbetsförmedlingen.

– Ja, det är därför det krävs flera aktörer i relationen mellan utbildning och arbetsmarknad. Det här med praktik är ju jätteviktigt till exempel, sa Marie Silfverstolpe.

Lisa Gemmel från Saco hade några konkreta förslag:

– Praktik ska vara något inkluderas i utbildningen. Det är en sådan praktik som jag efterfrågar. Praktik ska inte ske efter avslutade studier, för då fastnar man i en praktikfälla – då man går från praktik till praktik. Efter utbildningen ska man få jobb direkt helt enkelt.

Vad är syftet med en hög utbildning egentligen? frågade ordförande Gabriel Ledung från Uppsala studentråd .

– Syftet ska vara den akademiska kunskapen, men sen måste man anpassa sig till en arbetsmarknad. Det kan inte finnas ett samhälle där 5 000 elever studerar latin. Även om jag är gift med en latinare, svarade Marie Silfverstolpe.

– Vi måste börja diskutera vad utbildningarna ska leda till, menar Tomas Tobé (m). Vad är näringslivets behov? Den diskussionen vågar man ta i större utsträckning i andra länder.

Men Lisa Gemmel från Saco menar att det är ungdomarnas behov som ska prioriteras, inte näringslivets.

– Jag tycker att det ska finnas möjlighet för alla att läsa det man vill. Kulturarbetare ska vara informerade om den tuffa marknaden, men sen ha möjlighet att välja den utbildning de vill.

Eftersnack

Vad tyckte du om talarna Lisa Gemmel?

– De sa mycket bra saker, även om mycket sagts förut. Det är ett problem att man inte vill presentera konkreta lösningar. Det bidrar med att folk uppfattar löften som ”tomma ord”. Vi vill gärna se löften, men det verkar inte vilja komma.

Varför?

– Man ser det som något som högskolan kan ta tag i själva. De förstår inte att politikerna måste sätta ner foten och leverera färdiga lösningar.

Så egentligen fick ni inte gehör för det budskap ni ville i dag?

Nej, egentligen inte. Vi fick förståelse och löften, men inga lösningar. Därför behövs det en ordentlig incitamentsstruktur . Ge skolan resurser och ge oss ett kvalitetsutvärderingssystem

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.