Kultur är en rättighet och har ett värde i sig, säger Lars Ohly och de rödgröna
Kultur är en rättighet och har ett värde i sig, säger Lars Ohly och de rödgröna - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Rödgrönt utspel: Folk måste få betalt för vad de skapat

ALMEDALEN. Miljöpartiet och vänsterpartiet har tidigare förespråkat en mer liberal politik kring fildelning. Men nu är de rödgröna överens om att det viktigaste är att upphovsrättsinnehavare ska få betalt.


På Almedalsbiblioteket i Visby presenterade de rödgröna partiledarna sin gemensamma kulturpolitik.

– Kultur är en rättighet men för många också en lyx. Kulturen har ett värde i sig som får individerna och samhället och demokratin att växa, sa Mona Sahlin (s) och Lars Ohly (v).

De rödgröna kommer att skjuta till en miljard kronor till kulturen genom att bland annat införa maxtaxa på kulturskolan och musikskolan, stödja barn- och ungdomskultur, återinföra den fria entrén på museer samt öka stödet till fria kulturutövare.

Man kommer även göra en stor satsning på att göra kulturarvet mer tillgängligt genom en omfattande digitalisering av musik, litteratur och museisamlingar med mera.

– Digitaliseringen är också ett bra verktyg för att upphovsrättsinnehavare får betalt för vad de skapar, sa Maria Wetterstrand (mp).

– Regeringens kulturpolitik har varit att sänka skatter. Vi måste göra det lättare att vara kulturskapare genom att förenkla a-kassan, minska kostnaderna samt stärka inkomstgarantierna för de främsta konstnärerna, sa Peter Eriksson (mp).

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.