- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Littorin utlöser fallskärm: 1,4 miljoner

Sven Otto Littorin avgick mitt under politikerveckan i Visby efter att Aftonbladet konfronterat honom om ett påstått sexköp. Nu vill han ha avgångsvederlag, skriver Svenska Dagbladet. Fallskärmen är värd 1 344 000 kronor.


Före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) avgick efter att han konfronterats med uppgifter om ett påstått sexköp sommaren 2006 - precis innan valrörelsen som förde alliansen och Littorin till maktens köttgrytor.

Littorin anförde först sina tre barn - som han under en dramatisk presskonferens också namngav - och den infekterade vårdnadstvisten med exhustrun som skäl till sitt avhopp.

Men när Aftonbladet något dygn senare avslöjade den verkliga orsaken nekade Littorin till det påstådda brottet.

Nu vill han utlösa sin fallskärm för tiden som statsråd i regeringen, uppger Svenska Dagbladet.

Som arbetsmarknadsminister hade Sven Otto Littorin en månadslön på 112 000 kronor. Enligt reglerna får han en årslön i fallskärm, sammanlagt 1 344 000 kronor.

– Nu kommer nämnden ta ställning till ansökan och pröva den, säger Charlotta Riberdahl, sekreterare vid arvodesnämnden dit Littorin nu skickat sin ansökan om ersättning, till SvD.

Om nämnden inte tycker att Littorin suttit tillräckligt länge som statsråd kan dock ersättningen bli mindre.

I och med att han var minister i knappt fyra år kommer han inte kunna få statsrådspensionen, som kräver minst sex års arbete som statsråd.

Sven Otto Littorin är den femte minister som hoppat av Fredrik Reinfeldts regering. Men av de tidigare är det bara förre folkpartiledaren och utbildningsminister, Lars Leijonborg, som ansökt om ersättning.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.