Erik Almqvist tror att sverigedemokraterna gynnas av riksdagsledamöternas inställning.
1 av 3
Erik Almqvist tror att sverigedemokraterna gynnas av riksdagsledamöternas inställning. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Almqvist menar att alliansens väljare föredrar sverigedemokraterna framför vänsterpartiet och Lars Ohly.
2 av 3
Almqvist menar att alliansens väljare föredrar sverigedemokraterna framför vänsterpartiet och Lars Ohly. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Och att alliansen sviker sina väljare om de samarbetar med det rödgröna blocket.
3 av 3
Och att alliansen sviker sina väljare om de samarbetar med det rödgröna blocket. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Sverigedemokraterna tacksamma för utfrysning

66 procent av Sveriges tillfrågade riksdagsledamöter kan tänka sig att samarbeta mellan blocken för att motarbeta sverigedemokraterna. Det visar en ny undersökning som publicerats i Göteborgs-Posten. Detta efter att en opinionsmätning placerade sverigedemokraterna i vågmästarrollen.


Erik Almqvist, ordförande i Sverigedemokratisk Ungdom (SDU), är inte förvånad över riksdagsledamöternas inställning.

– Det hör ju till de parlamentariska spelreglerna, man släpper inte in konkurrenter innan valet. Men det visar på bristande respekt mot väljarna. De flesta borgerliga väljarna skulle hellre se ett samarbete med sverigedemokraterna än med något av de socialistiska partierna, säger han till Nyheter24.

Enligt honom kan utspelet till och med gynna sverigedemokraterna.

– En del väljare som lutar mot alliansen blir nog missnöjda och röstar på sverigedemokraterna i stället. Jag kan tänka mig att borgerliga väljare reagerar på att alliansen går hårdare mot oss än mot Lars Ohly, säger Almqvist.

När frågan ställs om hur sverigedemokraterna skulle reagera om de var ett etablerat riksdagsparti och ett islamistiskt parti tog sig in som vågmästare svarar Erik Almqvist utan att tveka. Än en gång hänvisar han till vad väljarna vill.

– Nej vi skulle absolut inte samarbeta, men det skulle inte våra väljare vilja heller. Men jag är övertygad att alliansens väljare hellre skulle vilja se ett samarbetade med oss än med Lars Ohly, säger Almqvist.

Almqvist tror dessutom att riksdagsmännens inställning snabbt kommer att ändras om sverigedemokraterna bräcker fyraprocentspärren.

– Det kommer att bli tumultartat – det är ju en helt ny parlamentarisk situation – men det kommer inte dröja länge innan sverigedemokraterna sitter vid förhandlingsbordet, säger Almqvist till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!