Nyamko Sabunis medarbetare har visat sig vara islamofob.
Nyamko Sabunis medarbetare har visat sig vara islamofob. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Ministerns medarbetare: "Islam är som nazism"

En nära medarbetare till integrationsminister Nyamko Sabuni jämför islam med nazism och kommunism.


Islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare - bara förvirrade eller onda.

Det skrev en av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis (fp) närmaste medarbetare, departementssekreteraren Henrik Emilsson, på sin privata blogg. Precis innan han fick jobb på departementet.

I går lanserade Nyamko Sabuni sin bok Det nya Sverige där hon bland annat förespråkar kortare föräldraledighet och lägre ingångslöner för invandrare i syfte att stärka integrationsprocessen.

Men fp-ministerns utspel kommer förstås i ett sammanhang där folkpartiledaren Jan Björklund just krävt burkaförbud i skolan och partiet ända sedan språktestförslaget 2002 sänt ut signaler om hårdare tag mot invandrare.

Och nu avslöjar Expressen att en av ministerns närmaste medarbetare är islamofob.

Förslaget att begränsa föräldraledigheten kommer just från Henrik Emilsson.

– Han har ju jobbat med etableringspropositionen som träder i kraft i december. Och i vårt beredningsarbete har vi upptäckt att här finns ett hinder för många nyanlända, säger Nyamko Sabuni till Expressen.

På sin blogg skrev han fyra veckor innan han fick sitt jobb på departementet att det inte finns några goda muslimer:

– För varje år som går ser man allt fler slöjbeklädda kvinnor i Sverige som underkastar sig den könsdiskriminering som är inneboende i mittfåran av islam. Vad är det som skulle göra islam mindre förvirrande eller ont än andra ideologier som kommunism och nazism?

Så sent som i mars i år recenserade Emilsson i sin blogg en tevedebatt mellan riksdagspartierna och sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

– Debatten blir onekligen intressantare av att Sverigedemokraterna är med.

Men när Expressens Niklas Svensson når Henrik Emilsson vill han inte prata om vad han skrivit på bloggen.

-– Det är oschysst att ta något ur sitt sammanhang på det viset. Det är inte bra journalistik. Jag har ingen kommentar till det. Det är så länge sen...

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.