- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Alliansövertaget befästs i poll of polls

Alliansen i fortsatt ledning efter senaste Sifoundersökningen.


Poll of polls 22 augusti

ALLIANSEN: 48.9

RÖDGRÖNA: 45.6

AVSTÅND: 3.2 (avr)

M: 31.1

C: 5.0

FP: 7.1

KD: 5.6

V: 4.9

S: 31.3

MP: 9.4

SD: 4.0

ÖVR: 0.9

Övertaget för den sittande regeringen är stort i den senaste Sifoundersökningen, som publiceras i Svenska Dagbladet i dag, och alliansen får egen majoritet med 51,5 procent av väljarstödet. Gapet till den rödgröna oppositionen är hela 7,6 procentenheter.

Även i statsvetaren och valforskaren Henrik Oscarssons poll of polls, en sammanvägning av de ledande opinionsinstitutens mätningar, är alliansen i klar och fortsatt ledning. Där är skillnaden mellan blocken dock betydligt mindre. Alliansen får 48,9 procent mot de rödgrönas 45,6 och skillnaden är 3,2 procentenheter.

Men Henrik Oscarsson påpekar också att det man inte ska ta mätningarna som några absoluta sanningar.

– Man måste förstås ta hänsyn till att det handlar om stickprovsundersökningar när man tolkar resultaten. Varje skattning är behäftad med osäkerheter. Lyckligtvis kan vi beräkna mycket exakt hur osäkra skattningarna är, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Tänk bort decimalerna! Det är få mätningar som har den precisionen att det är meningsfullt att fästa vikt vid tiondelarna.

Visar de nya siffrorna på några intressanta förändringar? Vad är din tolkning av de nya siffrorna?

– Alliansen har nu ett övertag i mätningarna när vi går in i de sista fyra veckorna av varörelsen. Mobiliseringen av de mjuka sympatisörerna blir avgörande för var regeringsmakten hamnar. Alla småpartierna i riksdagen (centern, vänsterpartiet och kristdemokraterna) verkar ha fått lite fastare mark under fötterna och behöver kanske inte oroa sig lika mycket för att hamna under fyraprocentsspärren.

Kan man i de här siffrorna se ett återkommande mönster i jämförelse med andra valår?

– Andelen "Vet ej" är fortfarande stor (15-20 procent) men den andelen kommer nu att minska, framför allt under de sista två veckorna, i takt med att svenska folket uppdaterar och formar sina röstningsbeslut. Ännu är det stora grupper som inte funnit anledning att informera sig om de politiska alternativen.

Vad är specifikt för det här valåret?

– Regeringsalternativen har på förhand knappast varit tydligare i ett svenskt riksdagsval. Detta är det första valet där socialdemokraterna inte begär mandat för en enpartiregering.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!