... efter att ha vägrat genomföra ett drogtest.
1 av 2
... efter att ha vägrat genomföra ett drogtest. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Tidigare justitieminister Thomas Bodström har flytt landet...
2 av 2
Tidigare justitieminister Thomas Bodström har flytt landet... - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Bodström har flytt landet

Efter att ha vägrat drogtesta sig flyr nu tidigare justitieministern Sverige - mitt under brinnande valrörelse.


De rödgrönas justitieministerkandidat, Thomas Bodström (s), överger sin partiledare och vän Mona Sahlin just innan valrörelsens slutspurt och flyr landet för semester i USA.

Expressen avslöjar att Bodström i största hemlighet satte sig på ett flygplan under torsdagen för att flyga över Atlanten.

Detta sedan socialdemokraternas utmanare till moderata justitieministern Beatrice Ask först gått med på att ta ett drogtest, sedan avböjt det efter att ha fått veta vad testet visar.

Sedan det blev känt att Nyheter24 utmanar Bodström på ett drogtest, där vi undanröjt de integritetsaspekter han sagt sig ha problem med, har han nu i stället för att skingra misstankarna valt att tidigarelägga sin USA-resa.

Sedan tidigare har han sagt att han, oavsett hur det går i valet, ska bo i USA tillsammans med sin familj i ett halvår. Men då var planen att åka i oktober, det vill säga efter valet.

Men nu tidigarelades planerna.

– Ja, de åkte på morgonen, bekräftar Bodströms pressekreterare Linda Romanus.

Enligt Romanus är skälet till resan att ministerkandidaten - mitt under valrörelsens slutspurt - nu ska ordna med bil, hus och skola för barnen i USA.

– Bara resan är så lång och det är nästan omöjligt för hans fru att åka dit ensam med barnen. Nu ska han installera alla barnen, säger Linda Romanus till Expressen.

Men i partiet är många röster upprörda.

– Det är ju inte klokt att en av våra viktigaste företrädare försvinner i väg i kanske ett par veckor i slutskedet av valrörelsen, konstaterar en upprörd socialdemokrat för tidningen.

Men Linda Romanus hävdar att toppsocialdemokraten avser att fortsätta bedriva valrörelse - från USA.

– Han kommer att jobba därifrån, förstås, och delta i valrörelsen. Han kommer att göra saker per telefon, och han är aktiv på både bloggen och Facebook hela tiden.

– Han tar ju inte en paus på det sättet. Han är bara inte här just nu, säger hon till Expressen.

Och mycket riktigt. Under utfrågningen i SVT på torsdagskvällen är Bodström på hugget - på Facebook, på andra sidan stora pölen:

"Än en gång har Mona Sahlin visat att hon är bäst när det gäller. Det är såna egenskaper som behövde hos en statsminister, inte en som ändrar sig så fort det börjar blåsa lite", skriver han i sin facebookstatus.

/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.