Maria Wetterstrand (mp) är inte imponerad av regeringens gröna skatteväxling.
1 av 2
Maria Wetterstrand (mp) är inte imponerad av regeringens gröna skatteväxling. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
– Med oss får man mer miljöpolitik för pengar, säger Sofia Arkelsten (m) till Nyheter24.
2 av 2
– Med oss får man mer miljöpolitik för pengar, säger Sofia Arkelsten (m) till Nyheter24. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Het debatt om miljön på Mosebacke

Hur skiljer sig miljöpolitiken mellan de rödgröna och alliansen?


Miljöfrågorna har hittills fört en undanskymd tillvaro i valrörelsen. Naturskyddsföreningen bjöd i dag upp till miljöpolitisk debatt på Södra teatern med riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier.

Naturskyddsföreningen ställde riksdagsledamöterna mot väggen med olika miljöpolitiska frågor. Den viktigaste av dessa var den så kallade skatteväxlingen, som innebär att man höjer miljöskatter samtidigt som man sänker skatten på arbete.

Det finns självklart viktiga skillnader mellan blocken då de rödgröna vill sänka skatten för företag som anställer unga medan alliansens politik fortfarande gäller att generellt sänka skatten på arbete.

De rödgröna förespråkar bland annat investeringsfonder och statliga subventioner för kommuner, landsting och företag att söka pengar från för att genomföra gröna omställningar. Detta vill man finansiera med bland annat kilometerskatt på lastbilar, skatt på bensin och diesel samt handelsgödsel. Alliansföreträdarnas svar var hela tiden tätt förknippade med arbetslinjen och ansvarsfulla statsfinanser i kombination med ambitiösa miljösatsningar.

Claes Västerteg (c) framhöll centerpartiets lyckade supermiljöbilspremie på 40 000 kronor som har givit människor incitament att skaffa miljövänliga bilar samt behovet av att arbeta tillsammans med näringslivet i miljöpolitiken för att säkra en fortsatt grön tillväxt.

Sofia Arkelsten (m) framhöll vikten av sunda statsfinanser för att finansiera miljösatsningarna:

- Med oss får man mer miljöpolitik för pengarna, det låter torrt, men Anders Borg (m) som finansminister är så fantastiskt bra för miljön. En bra miljöpolitik måste kombineras med arbetslinjen så att vi har medel för våra mål. Det här känns som det första valet som moderater kan prata miljöpolitik utan att be om ursäkt, säger Sofia Arkelsten till Nyheter24.

- Jag är så stolt över vårt arbete med miljöfrågorna, fortsätter Sofia Arkelsten, i stort sett alla arbetsområden genomsyras nu av miljöpolitiken, säger Sofia Arkelsten till Nyheter24.

Maria Wetterstrand (mp) var inte lika imponerad av regeringens gröna skatteväxling och påminde om att alliansen hade sänkt skatten på arbete med 100 miljarder och höjt miljöskatterna med 5,8 miljarder och förespråkade en bättre grön skatteväxling samt en höjning av koldioxidskatterna för att slutligen lämna fossila bränslen. De rödgröna vill också investera 100 miljarder i utökad järnväg och bättre kollektivtrafik:

- Jag säger inte att folk på landsbygden ska åka buss och tåg. Man ska fortsatt kunna åka bil men de stigande oljepriserna kommer att slå hårt mot samma landsbygdsbor, det är nu vi måste agera, menar Maria Wetterstrand.

Anders Ygeman (s) valde i sitt slutanförande att beskriva skillnaderna i miljöpolitiken mellan blocken på följande sätt:

- Politik är att vilja men också att välja; vissa väljer motorvägar framför järnvägar, när det gäller rapporter om problemen med övergödning väljer vissa att gå på böndernas intresselinje och andra går på forskningen kring övergödning.

Miljödebatten är tillbaka i valrörelsen. Vad tycker du om alternativen?

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!