Kommer miljöpartiets Maria Wetterstrand till slut att ge med sig och bilda regering med Reinfeldt och Hägglund?
1 av 4
Kommer miljöpartiets Maria Wetterstrand till slut att ge med sig och bilda regering med Reinfeldt och Hägglund? - Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Miljöpartiet kräver sjupartiöverläggningar

Tio minuter försenad inleddes presskonferensen hela Sverige har väntat på. Miljöpartiets båda språkrör mötte pressen för att berätta hur de ställer sig i regeringsfrågan sedan sverigedemokraterna blivit vågmästare.


– Vi har gjort ett väldigt starkt och bra val och vi vill göra en tydlig markering om hur vi ser på den parlamentariska situationen, inledde miljöpartiets ena språkrör Peter Eriksson.

– Vi beklagar detta djupt, men valet är inte över ännu. Det går inte att utesluta att vi efter rösträkningen på onsdag kan få ett annat valresultat. Alliansen kan fortfarande få en egen majoritet, fortsatte Peter Eriksson.

Och lät därpå som att han ville hålla dörren på glänt för ett samarbete med allianspartierna:

– Fredrik Reinfeldt har sagt att han ska ta kontakt med miljöpartiet efter att de sista rösterna räknats på onsdag. Men han har inte tagit kontakt med oss. Vi för inga samtal och förhandlingar.

Språkrörskollegan var hårdare. Och betonade de politiska skiljelinjerna gentemot alliansregeringen.

– De har valt att sänka skatterna på ett sätt som kraftigt har höjt klyftorna. De har skapat en försäkringskassa där den som är sjuk riskerar att bli utförsäkrad.

– Med alliansens klimatpolitik tar det 200 år innan vi når utsläppsmålen.

Språkrören betonade att om Fredrik Reinfeldt på onsdag inte lyckas bilda regering måste ta kontakt med samtliga rödgröna partier - och inte bara miljöpartiet.

– Vi har noterat att Fredrik Reinfeldt sagt att han ska ringa oss, men det blir också märkligt om det största partiet i riksdagen utesluts ur de framtida diskussionerna om hur det parlamentariska läget ska hanteras, sa Peter Eriksson.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.