Maud Olofsson avgår snart enligt källor inom centern.
1 av 2
Maud Olofsson avgår snart enligt källor inom centern. - Foto: Sören Andersson/Scanpix
Annie Johansson är populär inom partiet.
2 av 2
Annie Johansson är populär inom partiet. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Maud Olofsson kan ersättas av 27-åring

Källor inom centerpartiet uppger att partiledaren Maud Olofsson kommer att avgå inom ett år och att Annie Johansson, 27, är den hetaste kandidaten till jobbet.


Enligt en enkät gjord av Expressen bland förtroendevalda centerpartister uppges 55 procent tro att partiledaren, näringsministern och vice-statsministern Maud Olofsson kommer att avgå inom ett år.

Under Almedalsveckan i juli publicerades liknande uppgifter som sa att centerledaren skulle avgå efter valet, oavsett valresultat.

Enligt enkäten är det riksdagsledamoten Annie Johansson, 27, som ligger bäst till för att efterträda Maud Olofsson.

Annie Johansson är för närvarande centerns talesperson i arbetsmarknadsfrågor och får 30 procent av de tillfrågades stöd före Lena Ek på 24 procent och Andreas Carlgren på 6 procent.

Annie Johansson uppges också vara tilltänkt som minister i Fredrik Reinfeldts regering:

– Jag har inga kommentarer, det är en fråga för regeringen. Enkäten kan jag inte heller kommentera. Det är inga frågor jag är inblandad i, men det är roligt att vara tilltänkt, säger Annie Johansson till Nyheter24

Maud Olofsson har varit centerns partiledare i snart tio år och hon förväntas avgå under partistämman i Åre 22-25 september.

De främsta orsakerna till kritiken mot Maud Olofsson är hon anses ha svikit traditionella centervärderingar för att passa in i allianssamarbetet. Partiet har också tappat stöd i landsbygden men ökat i Stockholm.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.