Piratpartiets partiledare Anna Troberg och EU-parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter.
1 av 12
Piratpartiets partiledare Anna Troberg och EU-parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter. - Foto: Bertil Ericson / TT
Snart är det dags att rösta i EU-valet.
2 av 12
Snart är det dags att rösta i EU-valet. - Foto: Faksimil / TT bild
"Vi vill öppna gränserna och införa kraftiga klimatåtgärder, så vi hittade en slogan vi kan använda för både och."
3 av 12
"Vi vill öppna gränserna och införa kraftiga klimatåtgärder, så vi hittade en slogan vi kan använda för både och." - Foto: Miljöpartiet
"Spelar roll vad vi tycker, det här är ju en fyndig slogan. Rösta på oss."
4 av 12
"Spelar roll vad vi tycker, det här är ju en fyndig slogan. Rösta på oss." - Foto: Feministiskt initiativ
"Vi vet att ni egentligen inte vill rösta, men snälla gör det för annars har vi snart inga jobb kvar."
5 av 12
"Vi vet att ni egentligen inte vill rösta, men snälla gör det för annars har vi snart inga jobb kvar." - Foto: Piratpartiet
"Det låter som EU-kritik för vi vet att du gillar det, men egentligen handlar det bara om jordbruks- och energipolitik. Det var vad vår PR-byrå sa i alla fall."
6 av 12
"Det låter som EU-kritik för vi vet att du gillar det, men egentligen handlar det bara om jordbruks- och energipolitik. Det var vad vår PR-byrå sa i alla fall." - Foto: Centerpartiet
"Vi vill införa euron, men vet att du inte vill det så vi skriver det inte rakt ut. Sen vill vi skapa ett europeiskt FBI och en europeisk åklagarmyndighet. EU-länderna ska samarbeta om nästan allt."
7 av 12
"Vi vill införa euron, men vet att du inte vill det så vi skriver det inte rakt ut. Sen vill vi skapa ett europeiskt FBI och en europeisk åklagarmyndighet. EU-länderna ska samarbeta om nästan allt." - Foto: Folkpartiet
"Vinster i välfärden är vår viktigaste valfråga i höst så vi kör den även till EU och hoppas att det finns några vinster vi kan stoppa där också."
8 av 12
"Vinster i välfärden är vår viktigaste valfråga i höst så vi kör den även till EU och hoppas att det finns några vinster vi kan stoppa där också." - Foto: Vänsterpartiet
"Våra toppkandidater är inte de skarpaste knivarna i lådan men vi vänder det till vår fördel. Och "verklighetens folk" var upptaget."
9 av 12
"Våra toppkandidater är inte de skarpaste knivarna i lådan men vi vänder det till vår fördel. Och "verklighetens folk" var upptaget." - Foto: Sverigedemokraterna
"Vi är emot att människor kommer till Sverige för att arbeta för lägre löner men vi kan inte säga det rakt ut för då säger alla liberaler att det är rasistiskt."
10 av 12
"Vi är emot att människor kommer till Sverige för att arbeta för lägre löner men vi kan inte säga det rakt ut för då säger alla liberaler att det är rasistiskt." - Foto: Socialdemokraterna
"Vi var tvungna att fräscha upp Gunnar Hökmark med en catchig slogan men har fortfarande slut på idéer."
11 av 12
"Vi var tvungna att fräscha upp Gunnar Hökmark med en catchig slogan men har fortfarande slut på idéer." - Foto: Moderaterna
"Ni vet han den duktiga programledaren från SVT? Han är kristdemokrat nu."
12 av 12
"Ni vet han den duktiga programledaren från SVT? Han är kristdemokrat nu." - Foto: Kristdemokraterna

Piratpartiet kan få fortsätta härja i EU – men Centern tappar

Centern skulle åka ur – men Piratpartiet är nära att få stanna kvar i Europaparlamentet, det visar en ny väljarundersökning.


Hela mätningen

Moderaterna: 16,3 procent

Folkpartiet: 8,4 procent

Centerpartiet: 3,2 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Socialdemokraterna: 26,9 procent

Vänsterpartiet: 10,2 procent

Miljöpartiet: 14,9 procent

Sverigedemokraterna: 6,6 procent

Junilistan: 0,2 procent

Piratpartiet: 3,9 procent

Feministiskt initiativ: 2,5 procent

Med bara drygt en vecka kvar till EU-valet presenterar opinionsinstitutet Novus en ny mätning, gjord för Ekots räkning. En mätning som visar att Piratpartiet har stora möjligheter att bli kvar i Europaparlamentet.

Med sina 3,9 procent ligger man nära att få behålla ett av sina två mandat då det antagligen kommer att räcka med drygt fyra procent för att få en plats i parlamentet, skriver Ekot.

"Kan ta ett mandat"

Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet, säger till nyhetsprogrammet att det generellt sett är svårt för enfrågepartier att klara ett andra val.

– Men för Piratpartiet ser det den här gången ut som om de potentiellt skulle kunna ta ett mandat, säger hon till Ekot.

MP nästan ikapp M

Även Sverigedemokraterna ser ut att ta plats i parlamentet då man i nuläget landar på 6,5 procent. Sämre går det för Centern som med sina 3,2 procent skulle tappa sin plats om det vore val i dag.

Även Moderaterna backar i den nya undersökningen. Partiet går tillbaka med 2,5 procentenheter ner till 16,3 procent och därmed är partiet nu bara 1,4 procentenheter större än Miljöpartiet som ökar rejält upp till 14,9 procent, uppger Ekot.

Val
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta i EU-valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.