Jimmie Åkesson skulle inte få sitta i riksdagen med det hypotetiska systemet.
1 av 2
Jimmie Åkesson skulle inte få sitta i riksdagen med det hypotetiska systemet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Inte heller Gudrun Schyman, talesperson för Fi.
2 av 2
Inte heller Gudrun Schyman, talesperson för Fi. - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Så många skulle rösta mot SD om de fick chansen i valet

En unik undersökning visar hur väljarna skulle rösta om man också fick rösta bort partier. Här är de som får flest motröster.


Motröster – parti för parti

Moderaterna
11,4 procent
Kristdemokraterna
1,1 procent
Folkpartiet
0,3 procent
Centerpartiet
2,1 procent

Miljöpartiet
6,3 procent
Socialdemokraterna
4,9 procent
Vänsterpartiet
5,7 procent

Sverigedemokraterna
49,0 procent

Feministiskt initiativ
11,1 procent

Dessa siffror visar på andelen röster varje parti fick när undersökningens deltagare fick välja ett parti att "rösta bort". För de positiva siffrorna och nettoresultat för samtliga partier – se hela undersökningen här.

SVERIGE. I höstens riksdagsval lägger du din röst på det parti som du tycker ska styra Sverige. Men tänk om det vore tvärtom – att du röstade på partiet du helst av allt inte vill ska styra?

Den frågan får ett första svar i en undersökning av Novus som publiceras i Dagens Nyheter på fredagen. Den visar bland annat att Sverigedemokraterna skulle få 49 procent av "motrösterna". Efter SD kommer Feministiskt initiativ och Moderaterna som båda får cirka 11 procent av motrösterna.

"Borde inte demokratin fånga vad vi inte vill ha?"

I en nettokrati, som experimentet kallas, skulle varje väljare få två röster, en för och en mot. För att komma in i riksdagen skulle det krävas minst fyra procent bland de positiva rösterna, men också ett nettoresultat som är positivt efter att de negativa räknats in.

– Nyckelfrågan i experimentet är om demokrati bara ska handla om vad människor vill ha. Borde den inte också fånga vad vi som kollektiv inte vill ha? säger initiativ­tagaren Henrik Evrell, till Dagens Nyheter.

Med denna matematik skulle SD, Fi, Kristdemokraterna och Centerpartiet inte klara riksdagsspärren.

"Nya partier skulle aldrig kunna komma fram"

Statsvetaren Henrik Oscarsson vid SOM-institutet i Göteborg, tror att nettokrati vore en dålig idé.

– Vad som skulle hända är att små nya partier skulle aldrig kunna komma fram. Det skulle sluta i ett väldigt litet antal partier som mer eller mindre tolereras av alla. Alla partier kommer att vara ogillade av majoriteten när de startar, så det skulle vara hämmande för parti­systemets utveckling, säger han till Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!