Tobias Boström, Nöjesguiden.
Tobias Boström, Nöjesguiden.

Här är svaren på vad partierna tycker egentligen – eller?

Hur skulle valaffischer se ut om partierna sa vad de egentligen tycker? Nöjesguidens bloggare Tobias Boström har svaren.


Kampanjandet inför valet är i full gång och det går knappt att gå utanför dörren innan man möts av affischer med politiska budskap. Men vad säger egentligen affischerna oss? 

Att få plats med ett partiprogram på en affisch är svårt och det är bland annat därför som budskapen brukar vara relativt platta.

Roliga affischer

Någon som har tagit fasta på de inte sällan intetsägande budskapen på valaffischerna är Nöjesguidens bloggare Tobias Boström. Han är känd för sina humoristiska vinklingar på såväl nöje som politik och blev bland annat uppmärksammad för bilden där Tintin flyr från Kulturhuset. 

Så här beskriver han den kreativa processen:

– Det är väldigt olika. Det brukar börja med att jag ser något och tänker att man kan göra det roligt. Idén brukat komma ganska snabbt och sen gäller det att hitta en bra form, säger han till Nyheter24.

"Tacksam kombination"

Miljöpartiets valaffisch:

Att skämta om politik är tacksamt, menar Boström. 

– Jag tror att det måste bottna i en åsikt. I affischerna ligger humorn i det orimliga med att de säger så lite. Sen är det viktigt att det finns något man vill säga om det, och på det sättet är politik och humor en tacksam kombination. 

Moderaternas affisch:

"Uppstår problem"

Tobias Boström har tidigare läst och jobbat med reklam. Något han lärde sig var att budskapet i en kampanj måste ligga nära produkten. Något som partierna inte verkar lyckas speciellt bra med. 

– Det uppstår ett problem när man inte ser någon skillnad på budskapen. Man skulle ju kunna byta ut avsändare helt utan att det blev någon större skillnad och när det är så med politik uppstår ett problem. 

Sverigedemokraternas affisch:

"Tacksamt att driva med SD"

Att driva med SD funkar alltid, säger Boström. Men favorit-affischen tillhör ett annat parti. 

– Jag är mest nöjd med Fridolin och Romson, att det nästan är lika coolt att rösta på MP som på FI. Sen är det alltid tacksamt att driva med SD också.

Hans satiriska inspel har troligtvis fått många att höga på ögonbrynen. Men ännu är det inga upprörda människor som hört av sig. 

– Nej, jag har mest fått glada tillrop. Annars brukar det vara kul när folk blir arga, men nu har det mest vart glatt. 

Socialdemokraternas affisch:

Tobias Boström gillar att pilla med diagram och hitta humoristiska vinklar. Här följer några klassiker. Samtliga partiaffischer och Boströms övriga publiceringar hittar ni på hans blogg på Nöjesguiden

"Birro bryr sig"

"Opartiskheten"

"#Hamréngate"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.