"Både vi och och regionorganisationen har tagit avstånd från hennes åsikter i de frågorna"
1 av 4
"Både vi och och regionorganisationen har tagit avstånd från hennes åsikter i de frågorna" - Foto: Faksimil SVT / TT
"Chemtrails"
2 av 4
"Chemtrails" - Foto: TT Bild
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.
3 av 4
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Pernilla Hagberg.
4 av 4
Pernilla Hagberg. - Foto: Faksimil SVT

Miljöpartiet tar avstånd från chemtrailspolitiker

MP-toppen tror att svenska myndigheter mörkar förekomsten av chemtrials. Nu tar hennes eget parti avstånd.


Det här är chemtrails:

Chemtrailteorin hävdar att några av de kondensationsstrimmor som jetplan släpper ut i själva verket är kemikaliespår - innehållande till exempel aluminium.

Enligt teorin kan syftet till exempel vara att möta klimathotet. Men konspirationsteoretikerna är mycket kritiska.

USA:s försvarsdepartement, liksom brittiska regeringen, avvisar anklagelserna om att de släpper ut chemtrails och hänvisar till att flera forsknings- och medierapporter utesluter möjligheten.

VINGÅKER. Redan 2012 hamnade Miljöpartiets gruppledare i Vingåker Pernilla Hagberg i blåsväder efter att ha hävdat att USA och Ryssland styr Sveriges väder med hjälp av så kallade chemtrails.

– Det har med det militära att göra, CIA och NSA, sa hon till Katrineholms-Kuriren då.

Hävdar att tjänstemän på SMHI hotas

Men enligt Hagberg inte bara utländska krafter som ligger bakom. I ett mejl som Katrineholms-Kuriren nu tagit del av skriver hon att "det finns tjänstemän på SMHI som har blivit hotade till tystnad och som gråter när de får frågor de inte får svara på. SMHI har också det sista året skapat "nya" moln för att passa in i alla hundratals frågor som de får från upprörda människor." 

Partiet tar avstånd

Tidningen skriver även att Hagberg, som inför valet toppar Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige, hävdar att ledande politiker och myndigheter i Sverige känner till problemet men har valt att mörka det. Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger till Nyheter24 att det är åsikter som inte delas av partiet.

–  Både vi och och regionorganisationen har tagit avstånd från hennes åsikter i de frågorna. Så hon representerar inte partiet i det men hon är ju toppnamn lokalt och det är såklart problematiskt när vi har politiker som framför andra saker om vad partiet tycker.

Wallner säger att man sedan 2012 haft "mycket kontakt" med avdelningen i Vingåker och regionavdelningen i Sörmland men att han inte kan säga vad som kommer att hända med Hagberg i framtiden.

– Det får vi se, jag kan inte uttala mig exakt om vad som händer just nu, säger han till Nyheter24.

Inte den första politikern som tror på chemtrails

Hagberg är inte den enda politikern som hamnat i rampljuset efter att ha intresserat sig för chemtrails. Tidigare i år kunde Nyheter24 berätta om hur den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jan Lindholm sett till så att riksdagens utredningstjänst tittade närmare på förekomsten av chemtrails.

– Jag är en väldigt nyfiken person och när jag får information vill jag gärna kolla upp om det är någonting att jobba vidare på, sa Lindholm till Nyheter24 då.

Efter att det hela utretts valde han att inte gå vidare med frågan – men ville heller inte svara på frågan om huruvida han tror att chemtrails existerar.

– De gav ju inte några absoluta svar om huruvida det existerar.

Tror du att chemtrails existerar?

– Du kan väl titta på utredningarna själv och bilda dig en egen uppfattning men jag har i alla fall valt att inte jobba vidare med det, sa Lindholm till Nyheter24.

Under årets Almedalsvecka intervjuade Nyheter24 även den centerpartistiska riksdagsledamoten Åsa Runander som även hon varnade för chemtrails.

– Det finns hur mycket bevis som helst för den som vill se det, sa hon till Nyheter24.

Se en intervju med Runander här:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.