Videon som bevisar att barn är mer toleranta än vuxna

I en video har två privatpersoner låtit barn ta ställning i olika frågor. Resultatet är både värmande och häpnadsväckande.


Hur tror du barnen svarade?

Frågor från videon:

Tror du svenska traditioner kommer försvinna om det flyttar hit folk med egna traditioner?

Ska ett barn som flyttar till Sverige få ta med sig sina föräldrar?

Kan man vara olika mycket svensk beroende på vilken hudfärg man har?

Privatpersonerna Matilda Kahl och Viktor Angwald ville visa hur självklara ofta diskuterade frågor egentligen är. För att göra det lät de barnen ta ställning. 

I en video som lagts upp på Youtube låter de barn ta ställning till frågor såsom till exempel om man kan vara olika mycket svensk beroende på hudfärg, om ett barn som kommer till Sverige ska få ta med sig sina föräldrar och om två människor av samma kön kan vara tillsammans.

Barnens svar är värmande och toleranta. 

– I valtider blir debatten även lätt en inbördes tävling i vem som kan formulera sig på det mest sofistikerade sättet. Man breder ut sina motargument och vänder och vrider på ämnet tills debatten förvandlats till ett garnnystan. Resultatet har blivit att många inte känner igen sig och blir distanserade till frågorna, säger Matilda Kahl till Nyheter24.

"Ville belysa främlingsfientlighet" 

Kahl och Angwald ville ta upp ämnen som ligger nära dem själva samt sådant som diskuterats mycket inför valet. 

Kahl förklarar hur inspelningen gick till:

– Vi ville belysa främlingsfientlighet ur olika vinklar, och ta upp några av de aktuella ämnena som cirkulerat nu innan valet. Inget av barnen fick höra frågorna innan intervjun startade, säger hon och fortsätter:

– När vi väl ställt dem en fråga seglade de ofta in på andra delar av ämnet, som på frågan kring kärlek mellan samma kön. Att man får gifta sig med vem man vill var en reaktion som egentligen inte besvarade frågan, men som visar på att ett barn har en uppfattning om ämnet i helhet. Att de reagerar spontant utifrån magkänslan och inte är rädda för att uttrycka sin åsikt om de befinner sig i en trygg miljö. 

Ett ställningstagande

Filmskaparna har identifierat ett hårdare klimat i Sverige, något som de vill ta ställning mot.

– Videon är ett ställningstagande mot den främlingsfientlighet som blossat upp i Sverige. Ämnena i filmen har varit omdiskuterade av många partier och politiker, så vi vill helt enkelt även ge barnen en röst i dessa frågor. 

Tror ni att barn är mer toleranta än vuxna?

– Vi tror att barn har ett sätt att se frågor för vad de är. De tänker med kroppen och talar från hjärtat. De känner inte den förväntan att göra sin omgivning till lags lika starkt som vi vuxna kan göra. Frånvaron av egenintresse i deras världsuppfattning är inspirerande i ett annars hårt debattklimat.

Se videon här:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att barn är mer toleranta än vuxna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.