Sexköp bland annat lagligt i Nederländerna. OBS. Genrebild
Sexköp bland annat lagligt i Nederländerna. OBS. Genrebild - Foto: TT-montage

Partierna överens – sexköp ska förbli kriminaliserat

Nyheter24 har frågat Sveriges tio största partier om deras åsikt kring sexköp. Alla är överens om en sak: att köpa sex ska vara förbjudet.


Läs mer

Tidigare under valrörelsen har Nyheter24 frågat partierna hur de ser på starköl och vin i mataffären, cannabiskvoteringtiggeriförbud och samtycke i sexualbrottslagstiftningen

Den svenska sexköpslagen antogs av riksdagen 1998 och den innebär att det är kriminellt att betala för sexuella tjänster.

Innan lagen antogs fanns det inget förbud mot att köpa eller sälja sex, även om koppleri och organiserad verksamhet såsom bordeller var förbjudet. 

Den som säljer sex bryter inte mot några lagar, men däremot den som köper. Målet med en sådan lag är att inte kriminalisera säljaren, som ofta är utsatt.

Relativt få dömda

Mellan 1999 och 2008 dömdes 650 personer för sexköp i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Detta är sett till mörkertalet relativt få, men flera experter tror att sexköpslagen har haft en normerande effekt.

I Europa går åsikterna isär och i flera länder är sexköp och prostitution lagligt. 

Partierna överens

Sveriges partier är emellertid överens om att sexköp ska förbli kriminaliserat. Nyheter24 har frågat de tio största och samtliga är starkt emot en avkriminalisering. 

Några partier nämner att de även vill verka för att inspirera andra länder att kriminalisera.

Frågan vi ställde partierna var: "Ska det vara lagligt att betala för sexuella tjänster i Sverige?"

Så svarar dem: 

Moderaterna, Stefan Dubios, handläggare vid policyavdelningen:

– Nej. Sexköpslagen har haft avsedd effekt och utgör ett viktigt instrument för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Sverige var det första landet som införde ett förbud mot köp av sexuell tjänst och ska fortsätta på den linjen med att vara ett föregångsland i kampen mot prostitution och människohandel och både lyfta och verka i frågan i internationella sammanhang.

Feministiskt initiativ, Zandra Bergman, ledningsgrupp kommuniktionsavdelningen: 

– Nej, Fi vill i stället att Sverige aktivt ska verka för införandet av en sexköpslag enligt den svenska modellen även inom EU.

Centerpartiet, Susanne von Tiedemann, politiskt sakkunnig: 

– Nej. Studier visar att legalisering av sexköp bidrar till ökande människohandel. Centerpartiet vill dessutom att lagstiftningen som rör våldtäktsbrott förändras så att det blir möjligt att döma till våldtäkt i de fall sexköpare köpt sex av en tvångsprostituerad, där omständigheterna varit sådana att sexköparen borde ha insett att personen ifråga varit under tvång.

Vänsterpartiet, Matilda Johansson, politisk sekreterare:

– Nej, vi vill dessutom att kravet på dubbel straffbarhet tas bort så att de svenskar som köper sexuella tjänster utomlands ska kunna dömas för det oavsett hur lagstiftningen i det land sexköpet ägde rum ser ut.

Kristdemokraterna, Inger Strömbom, politiskt sakkunnig:

– Nej. 

Folkpartiet, Rickard Ydrenäs, politiskt sakkunnig: 

– Nej. Prostitution kan aldrig accepteras i vårt samhälle. Den som köper sex av en annan människa ska straffas. Folkpartiet vill därför att sexköp ska fortsätta vara förbjudet och förbättra arbetet mot människohandel för sexuella ändamål. Folkpartiet vill också bygga ut hjälpen till prostituerade som vill bryta med sin tillvaro.

Socialdemokraterna, Camilla Frick, politisk handläggare:

– Nej

Sverigedemokraterna, Martin Kinnunen, press- och kommunikationsansvarig: 

– Nej.

Miljöpartiet, Anna-Klara Müntzing, socialpolitisk sekreterare:

– Nej! 

Piratpartiet, Henrik Brändén, partisekreterare:

– Det är förbjudet i dag, och vi har inget krav om att riva upp det förbudet. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det ska vara lagligt att köpa sex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.