Minareter och en högtalare
Nu har polisen gett tillstånd till böneutrop i Växjö. - Foto: TT

Nu är det klart: Moskén i Växjö får göra böneutrop

Polisen har nu beviljat tillstånd för en Moské att göra böneutrop varje fredag


Det är stiftelsen Växjö muslimer som nu får tillåtelse av polisen att sända ett böneutrop klockan 13:00 varje fredag, rapporterar P4 Kronoberg. 

Varjre böneutrop kommer att hålla på i tre minuter och 45 sekunder, och nya tillståndet kommer att böra gälla omedelbart. 

Frågan om böneutrop har varit hett diskuterad. Många menar att de som bor runtomkring kommer att störas av det religiösa buskapet och ljudnivån. Enligt Aftonbladet måste högtalarna på moskén riktas på det sätt polisen har bestämt. 

”Polismyndighetens bedömning av ärendet har gjorts med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet”, skriver Polismyndigheten. 

Polisen har beslutat att ljudnivån på böneutropet inte får överstiga 45 decibel inomhus i bostäder i området. Det är samma gräns som gäller för trafikbuller nattetid. Och med tanke på att detta är mitt på dagen kommer förmodligen de närboende knappt märka av böneutropet. 

Mer om böneutrop: 

Ett muslimskt böneutrop, kallat adhan på arabiska, genomförs dagligen från en moské vid de fem tidebönerna för att kalla muslimer till bön. Mannen som utför bönerna kallas för muezzin och själva utropet kallas också ofta för salah inom islam.

I modern tid genomförs oftast utropen med hjälp av en högtalaranläggning, men traditionellt sett ska det utföras från en minaret – alltså ett torn placerat på moskén.

Det första utropet inom islam genomfördes av Bilal ibn Ribah, en etiopisk frigiven slav och en av Muhammeds närmaste män. Det fanns dock andra förslag till hur människor skulle samlas till bön. Några idéer var genom att tända en brasa, att blåsa i ett horn eller att ringa i en klocka.

Själva texten i en adhan finns till för att sammanfatta trosbekännelsen shahadah. Med andra ord är det en sammanfattning av islams grunder. Böneutropet finns också till för icke-troende då dessa ska få ta del av islams andlighet enligt gammal tradition.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill inte ha böneutrop i Sverige – läs mer om det här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.