Alternativ för Sverige
Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. - Foto: TT

Alternativ för Sverige tredje största parti – på Facebook

Valet är bara några månader bort, och nystartade Alternativ för Sverige är ett av partierna som vill komma in i riksdagen. Och det går väldigt bra för AfS på sociala medier.


Den 9 september är det val, och för de partier som nu står utanför riksdagen kommer arbetet på sociala medier spela en avgörande roll. 

Ett parti som sticker ut är det nystartade Alternativ för Sverige. Partiet har "bara" drygt 20 000 likes på Facebook, men engagemanget bland sympatisörerna är mycket stort. 

En kartläggning Nyheter24 har gjort visar att sett till antal interaktioner senaste månaden är Alternativ för Sverige det tredje största partiet på Facebook. Bara Sverigedemokraterna och Moderaterna är större. 

AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand, som tidigare var aktiv inom Sverigedemokraterna, förklarar framgången med att man inte är "tråkiga och mossiga" som riksdagspartierna. 

– Vi kommunicerar vår politik på ett sätt som entusiasmerar människor, vilket gör att vi växer kraftigt på sociala medier, säger Kasselstrand till Nyheter24. 

Betalar ni något för räckvidden på Facebook?

– Ja, en liten slant för att marknadsföra vissa inlägg, till exempel inför torgmöten så att fler får information om det i sitt flöde. 

Feministiskt Inititativ och Medborgerlig samling

Inför förra valet byggde Feminisitiskt initiativ upp en stark närvaro på Facebook, trots det misslyckades Fi med att komma in  riksdagen. 

Feministiskt initiativ har fortfarande en stor Facebook-sida med 140 000 likes, men engagemanget är lågt. Sett till antalet interaktioner är Fi minst av alla partier, bortsett från Centerpartiet. 

För Medborgerlig samling, som bildades 2016, ser det bättre ut. Precis som Alternativ för Sverige har Medborgerlig samling inte speciellt många likes på Facecbook, men kompenserar det med ett högt engagemang från sina följare. 

Medborgerlig samling har faktiskt fler interaktioner på Facebook än fyra av riksdagspartierna  – Miljöpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. 

Däremot gör inget av småpartierna något större väsen av sig i opinionsmätningarna. I de flesta större väljarundersökningarna samlar "övriga partier" på sig ungefär tre procent tillsammans. 

Men hur går det i valet då?

Med andra ord är vare sig Feministiskt initiativ, Alternativ för Sverige eller Medborgerlig samling i närheten av att nå riksdagen. Där kan man jämföra med valet 2010, då Sverigedemokraterna låg på knappt fyra procent under maj månad. Som bekant var 2010 valet då SD kom in i riksdagen.

Så hur viktigt är då engagemanget på Facebook? Torbjörn Sjöström, vd på opinionsundersökningsföretaget Novus, menar att det stora engagemanget bland små partier handlar om att sympatisörerna söker radikala förändringar.  

– Nya partier har själva engagemanget som grund, och de lyfter ett aktivistiskt beteende hos sympatisörerna. Folk hittar dit för att andra partier inte duger, då blir man nästan automatiskt en aktivist för det nya partiet, säger Sjöström till Nyheter24. 

Han menar att sociala medier är ett utmärkt sätt för små partier att nå ut till breda grupper, men att det är svårt att få stor uppmärksamhet så länge man inte framträder i traditionella medier. 

Sjöström vill inte tippa något valresultat, men han menar att det inte finns mycket som pekar på att något av de tre småpartierna kommer att komma över fyraprocentsspärren.

– Om vi ska jämföra med andra valrörelser vet vi at vi underskattade Sverigedemokraterna, de var större än vad opinionsundersökningar visade. Just den typ av underskattning ser inte jag skulle kunna finnas när det gäller Feministiskt initiativ eller Medborgerlig samling. Det är för tidigt att säga om undersökningarna underskattar Alternativ för Sverige, men vi ser inget nu som pekar på det. 

Totalt sett dominerar Åkesson och Sverigedemokraterna på Facebook – läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på ett parti som inte sitter i riksdagen idag?
Tack för din röst!
Nästa artikel
Testar