Elisabeth Svantesson är Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.
Elisabeth Svantesson har på kort tid blivit ett av Moderaternas toppnamn. - Foto: TT

Elisabeth Svantesson – Moderaternas finansministerkandidat

Hur pass religiös är Moderaternas Elisabeth Svantesson? Och hur ser hennes väg till makten ut? Här är allt du behöver veta.


Precis som för många andra i Moderaternas toppskikt har de senaste åren varit minst sagt turbulenta för Elisabeth Svantesson, född år 1967. 

Svantesson, som växte upp i en prästfamilj i Östersund, kom in i riksdagen i samband med valet 2006 – innan dess hade hon varit aktiv som fritidspolitiker i Örebro. Hon är utbildad nationalekonom.  

Under Alliansregeringens slutskede var Svantesson arbetsmarknadsminister mellan 2013 och 2014, men fick gå från sin post i och med att regeringen Reinfeldt förlorade valet 2014. 

Efter valförlusten 2014 blev som bekant Anna Kinberg Batra partiledare, och Elisabeth Svantesson blev som arbetsmarknadspolitisk talesperson en av Moderaternas mest framstående namn. 2015 valdes hon till Moderaternas andra vice ordförande. 

Kunde blivit partiledare

Men hösten 2017 var det dags för Svantesson att ta nästa steg. När Kinberg Batra avgick var Svantesson en av de starkaste kandidaterna till att bli ny partiledare. Reinfeldts dodisminister var på väg att bli statsministerkandidat. 

Men den 1 september 2017 meddelade Svantesson att hon inte ville utmana partikollegan Ulf Kristersson om partiledarrollen. 

"I dag har Ulf Kristersson meddelat att han är beredd att axla ansvaret och leda moderaterna. Det får mig att känna både glädje och optimism. Ulf är den person som jag tror är bäst lämpad att bli moderaternas nästa partiordförande", skrev Svantesson på Facebook. 

Men det hela slutade ändå med ett steg uppåt i karriären för Svantesson. efter att Ulf Kristersson tog över som partiledare blev Svantesson ekonomiskpolitisk talesperson - alltså Moderaternas finansministerkandidat. 

Är religiös

Svantesson har tidigare varit engagerad i abortmotståndarorganisationen Ja till livet. Hon var också med och höll tal på en antiabortdemonstration i Stockholm 1995. 

– Någonting jag har lärt mig under årens gång är att inget är svart eller vitt, jag tycker att abortfrågan är väldigt komplicerad, har Svantesson sagt i en intervju med Expressen

Hon har också varit aktiv i frikyrkan Livets ord.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Svantesson blir finansminister?
Tack för din röst!