Skylt på vallokal, valsedlar.
41% har bytt parti sedan valet 2014. - Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordmånga har bytt parti sedan förra riksdagsvalet

Ny statistik från SVT:s Valu visar att rekordmånga har bytt parti sedan förra valet. Totalt rör det sig om 41 procent mellan valet 2014 och 2018.


Om mindre än 30 minuter stänger vallokalerna i hela Sverige. Har du bytt parti sedan förra valet? Då är du inte ensam en ny valundersökning från SVT visar att hela 41 procent har valt att byta parti sedan förra valet.

Valu som har genomfört intervjuer med väljare utanför vallokaler vid riksdagsval, EU-val och under folkomröstningar, sedan 1991 publicerade siffrorna under söndagskvällen. Och under förra valet var siffran betydligt mindre, då det var 35 procent som valde att byta parti från vad de röstade 2010.

I undersökningen som gjordes 2013 så frågade Valu 13 000 väljare vid 140 vallokaler, antalet denna gången är fortfarande okänt.

Många bestämde sig nyligen

Men det är inte bara många som har bytt parti sedan förra valet, många har även varit kluvna in i det sista, valundersökningen från Valu visar att 38 procent bestämt sig idag eller den senaste veckan.

Så här viktiga är partiledarna

Bakom varje partiledare finns ett helt parti, men i vissa fall så är partiet viktigare än partiledaren och vice versa. Enligt statistik från Valu så är Jimmie Åkesson den partiledaren som är viktigast med 45 procent. Nedan följer resterande partiledare.

Jonas Sjöstedt 

Sjöstedt får 23 procent. 

Stefan Löfven

Löfven får 20 Procent

Isabella Lövin

Lövin får sju procent

Annie Lööf

Lööf får 34 procent

Jan Björklund

Björklund får 17 procent

Ebba Busch Thor

Busch Thor får 31 procent

Jimmie Åkesson

Åkesson är den partiledare som är viktigast på 45 procent.

Just nu räknas rösterna i vallokaler runtom i hela landet. Vet du hur det går till? Om inte så har Nyheter24 skrivit en artikel som förklarar precis hur det går till. Artikeln hittar du här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bytt parti sedan förra valet?
Tack för din röst!