Anderas Norlén, Ulf Kristersson, Ulf Kristersson.
Efter den kaotiska lördagen så kan Ulf Kristersson ge upp sitt försök att bilda regering. - Foto: Fredrik Persson TT / Anders Wiklund TT

Uppgifter: Kristersson (M) kan ge upp försöket att bilda regering

Det politiska planet upplever just nu väldigt kraftig turbulens och enligt rapporter kan nu Ulf Kristersson ge upp försöket att bilda regering redan imorgon.


Regeringsbildningen har visat sig vara en väldigt svår uppgift för Moderaternas partiledare och tilltänkta statsminister Ulf Kristersson. Enligt uppgifter till Ekot så kan det nu vara så att han ger upp försöket att bilda regering, rapporterar Ekot

Ska träffa talmannen på söndag

Nu på söndag kommer Ulf Kristersson att träffa talmannen och i och med det hålla en presskonferens. Nu spekuleras det om faktumet att Kristersson då kommer att meddela att han ger upp försöken att bilda regering.

"Idag har Centern och Liberalerna gett mig beskedet att de i nuläget säger nej till Moderaternas förslag kring hur Sverige kan få en regering som kan genomföra alliansens gemensamma politik. Det beklagar jag", skriver Kristersson i ett uttalande, skriver Ekot.

Centerpartiet och Liberalerna satte sig på tvären

Anledningen till att detta nu kan ske är på grund av dagens besked under Liberalernas och Centerpartiets presskonferenser. Då båda partiernas partiledare gick ut och sa att de inte kunde tänka sig att stötta Moderaternas tilltänkta regeringsförslag.

– I går lanserade dock Ulf Kristersson en mindre högerregering. Men låt mig vara tydlig med en sak: En alliansregering består av fyra partier, en regering med färre partier är en annan form av regering, sade Centerpartiets Annie Lööf under sin presskonferens och fortsatte:

– Vi hade helst velat att Moderaterna inte hade lagt fram detta förslag på bordet. Det finns fortfarande möjlighet för Alliansen att ta fram breda lösningar.  Det finns fortfarande möjlighet att ta tillbaka det här förslaget. Ett nej till en liten M-regering är inte ett ja till Stefan Löfven, avslutar Lööf presskonferensen.

Även Jan Björklund var väldigt tydligt i att Liberalerna inte skulle släppa fram en M+KD regering som det ser ut just nu.

– Vi har fått frågan, och mitt svar är att vi måste pröva de andra blocköverskridande alternativen. En regering med M och KD skulle bli svag, sade Björklund under sin presskonferens.

Ebba Busch Thor kände sig besviken

Förslaget som Moderaterna hade planerat involverade Kristdemokraterna och deras partiledare Ebba Busch Thor kände sig besviken och ledsen efter att ha lyssnat på hennes allianskollegors presskonferenser.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina allianskollegor landat där de har landat i dag. Hade de fattat andra beslut hade det varit möjlighet att tillträda som alliansregering, enligt min bedömning, sade Ebba Busch Thor i sin presskonferens.

Det hölls tre presskonferenser under lördagen och först ut var Centerpartiets Annie Lööf. Här kan du läsa allt om hennes presskonferens.

Jan Björklund höll en presskonferens kort efter Centerpartiet och meddelade att Liberalerna inte skulle släppa fram en M+KD regering. Här kan du läsa allt om det.

Ebba Busch Thor kunde tänka sig att sitta i en mindre alliansregering. Detta förklarade hon i en presskonferens under lördagen. Läs allt om den här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Ulf Kristersson ge upp försöket att bilda regering?
Tack för din röst!