Jonas Sjöstedt kan tänka sig samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna.
Jonas Sjöstedt kan tänka sig samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna. - Foto: Stina Stjernkvist/Henrik Montgomery/TT

Sjöstedts Allians-pik: "Dags att lämna in skilsmässopappren"

Jonas Sjöstedt vill se ett samarbete tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Det berättar han i en intervju med Nyheter24 idag. Dessutom anser han att Alliansen definitivt är död.


På onsdag är det dags för valresultatet att testas i riksdagen för första gången. Då ska ledamöterna ta ställning, och rösta ja eller nej till en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Men det ser mörkt ut för Ulf Kristersson. Liberalerna och Centerpartiet kommer med största säkerhet rösta nej till förslaget

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att en M+KD-regering skulle ge Sverigedemokraterna reellt inflytande. I en intervju med Nyheter24 berättar han om sina tankar angående onsdagens omröstning. 

– Vi kommer självklart att rösta nej. En regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna skulle vara beroende av Sverigedemokraterna och skulle vara den mest högervridna regeringen i Sverige på hundra år. Det skulle också legitimera rasismen i Sverige, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24. 

I stället vill Sjöstedt se Stefan Löfven som statsminister. Och han vill ha ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna – även om han inte riktigt vet hur det samarbetet skulle se ut. 

– Det är för tidigt att säga. Men de rödgröna vann valet, samtidigt som vi inte är tillräckligt stora för att bilda regering på egen hand. Därför måste vi prata med Centerpartiet och Liberalerna och ha ett samarbete antingen i budget eller på något annat sätt. 

Tidigare har både Liberalerna och Centerpartiet uteslutit samarbete med Vänsterpartiet. 

Däremot menar Jonas Sjöstedt att Allians-samarbetet nu är helt dött. På sin Facebook-sida beskriver han det hela som "stökig skilsmässa". 

Du låter nästan lite skadeglad?

– Det är klart att det alltid är smärtsamt att se när förhållanden spricker, men här är det ju uppenbart att de inte tycker om varandra. Det är dags att ta skicka in skilsmässopappren till tingsrätten och ta ut skilsmässa på riktigt. 

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (Tomas Oneborg/TT)
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att C och L samarbetar med de rödgröna?
Tack för din röst!