Stefan Löfven och en FN-flagga. Kollage
Stefan Löfven kommer att skriva på avtalet. - Foto: AP Photo/Seth Wenig/Thierry Charlier

Det här innebär FN:s nya migrationsavtal

Snart skriver regering på FN:s nya avtal om migration. Men vad innebär egentligen det omdiskuterade dokumentet?


Den 10 december kommer Sveriges regering att skriva på FN-dokumentet "Global compact for safe, orderly and regular migration". 

Det har stormats en hel del om avtalet i sociala medier – och vissa menar att Sverige nu ger upp sin gränskontroll och pressfrihet. Men vad är det egentligen som gäller? 

Nyheter24 har läst hela dokumentet så att du slipper. 

Avtalet i 5 snabba punkter:

1. Avtalet är inte juridiskt bindande

Det är mer ett sätt att komma överens om långsiktiga mål och hur man ska jobba för att lösa vissa problem. 

En stor del av kritiken har handlat om just detta – att det inte är bindande och för luddigt skrivet. 

2. Ska minska flyktingströmmar

Trots att rasistiska sajter och "alternativ media" kritiserat avtalet så handlar en stor del av dokumentet om att skapa förutsättningar som gör att folk slipper lämna sina hemländer ofrivilligt. Att större delar av världen ska vara drägliga att leva i helt enkelt. 

3. Tydligare regler för migration

Folk flyttar från ett land till ett annat varje dag – frivilligt eller ofrivilligt. FN vill skapa tydliga regler för vad som faktiskt gäller vid migration. Migranter ska få tydlig information under hela processen om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller. Tanken är också att människosmuggling och trafficking ska minskas.  

Dokumentet är också tydligt med att ta hänsyn till olika länders förutsättningar att ta emot flyktingar eller migranter. 

4. Motverka fördomar

En annan, mer luddig del av avtalet är att FN-länder ska jobba för att ta fram fakta och data gällande migration – varför folk migrerar och hur man kan anpassa sig efter det. Man vill också motverka fördomar och felaktiga uppfattningar som snarare bygger på rasism än på riktigt fakta. 

5. Motverka utanförskap

Länderna som skriver på avtalet ska också jobba för att se till att de som kommer till landet faktiskt kommer in i samhället – utan att hamna i parallella samhällen med utanförskap och arbetslöshet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!