Annette fick sin digitala identitet stulen.
1 av 3
Annette fick sin digitala identitet stulen.
MySafetys försäkring Digitalskydd kan hjälpa dig om du drabbas av digital identitetstöld.
2 av 3
MySafetys försäkring Digitalskydd kan hjälpa dig om du drabbas av digital identitetstöld. - Foto: © GAPS Photography/Arjan de Jager / Arjan de Jager
3 av 3

Annettes identitet användes till att lura män på nätet

Någon stal Annettes digitala identitet och använde den till att locka till sig män.


Annettes (hon heter egentligen någonting annat) pojkvän ringde och var upprörd över att hans kompis hittat henne på en dejtingsida.

– Han konfronterade mig om varför jag låg ute på en sådan sida eftersom han och jag dejtade, men jag förstod ingenting, det gjorde jag ju inte alls? Då rasade hela min värld, berättar Annette.

Det visade sig att någon stulit bilderna från en annan dejtingsida som Annette tidigare varit medlem på, och nu använde dem på en obskyr sajt med syfte att locka och lura män till sex.

För att få kontakt med förövaren skapade hon en fejkprofil och skickade ett meddelande till kontot som kapat hennes digitala identitet. Hon fick svar på bruten engelska och förstod direkt att något inte stod rätt till. Efter att ha kontaktat sajten flera gånger och fått beskedet att de inte kunde hjälpa henne vände sig Annette till polisen.

Polisen kunde inte göra något

Inte heller polisen kunde hjälpa henne, eftersom hon saknade uppgifter om den som låg bakom kontot. Efter tips från vänner bestämde sig Annette för att kontakta mySafety Försäkringar.

– Det var så skönt att någon äntligen lyssnade och förstod mig. Det var en väldigt obehaglig situation att hamna i. Och jag behövde verkligen någon som kunde driva det vidare åt mig, för jag orkade inte kämpa mer på egen hand.

Men även mySafety stötte på problem när dejtingsajten vägrade stänga ner det falska kontot. Det visade sig att företaget var registrerat i Luxemburg, vilket försvårade utredningen. Först när mySafety kopplade in en advokat raderades profilen, men vem som är skyldig till bedrägeriet är fortfarande inte uppklarat, och kommer förmodligen aldrig redas ut.

Efter att chocken har lagt sig mår Annette bättre, men har på det här hänsynslösa viset blivit uppmärksam på att sådant här kan hända.

– Det är bedrövligt att man ens kan bli utsatt för sådant här, men är så glad att det finns en försäkring som kan hjälpa till hela vägen.

Vill du veta mer om mySafetys försäkring Digitalskydd, läs här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som drabbats av ID-stöld?
Tack för din röst!