- Foto: Fredrik Sandberg/Claudio Bresciani/TT

Allt om Karin Bojs i På spåret: Partner, familj och storvinsterna

Karin Bojs är en av de tävlande i På spåret 2023. Men hur bra koll har du egentligen på henne? Här har Nyheter24 gjort en liten sammanfattning om den eminenta journalisten.


Karin Bojs, 63, är författare och vetenskapsjournalist. Hennes namn känner du säkert igen från sidorna i Dagens Nyheter, där hon under många år var chef för vetenskapsredaktionen. I dag skriver hon regelbundna krönikor i tidningen.

Bojs har tilldelats flera priser, bland annat har hon fått Augustpriset 2015 för sin bok "Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren" och Kunskapspriset som delas ut av Nationalencyklopedin och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins mediapris.

Hon har även blivit hedersdoktor vid Stockholms universitet och 1994 startade hon den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Nu ska Karin Bojs medverka i På spåret och visa upp den kunskapsbank hon besitter. Här kan läsa mer om Karins lagkamrat Marit Bergman!

Karin Bojs fick Augustpriset 2015. Foto: Maja Suslin/TT

Karin Bojs tidigare utbildning och arbete

Bojs är född i Lundy, Göteborg och bor numera i Stockholm. I en intervju med Hemtrevligt berättar Karin att hon flyttade hemifrån redan som 16-åring. Hon fick snabbt lära sig stå på egna ben och lyckades få ett kontrakt på en lägenhet i Majorna, Göteborg. Där började hon sedan på livsmedelsteknisklinje på gymnasiet. 

Innan hon tog sig an sin journalistroll var hon bagare och arbetade på flera anrika bagerier i flera år. Men efter att hon skrev 1,9 i högskoleprovet kunde hon välja fritt mellan alla tillgängliga utbildningar och kursprogram.

– Jag fastnade för journalistiken, jag tänkte att jag hade en läggning som passar bra för att vara journalist. Dessutom var utbildningen bara två år, och efter examen fanns det jobb så att man kunde försörja sig, det var viktigt för mig, säger hon till tidningen.

Är Karin Bojs gift?

Karin Bojs är inte gift. Hon är däremot särbo med en man som heter Kevin, enligt Hemtrevligt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!