"Så många killar verkar hata mig, men I don't give a fuck"

Nyheter24:s Gabriella Bark om feminism, psykisk ohälsa och Zara Larsson.


Det är få som lyckats undgå veckas stora medieraket. Den 17-åriga sångerskan Zara Larsson trädde en kondom över sin ankel, fotade skiten för att sedan instagramma ut bilden tillsammans med texten "Till alla killar som säger att deras kuk är för stor för kondom – sätt er ned". 

Självklart är det lätt att hylla en bild som propsar på det faktum att det inte finns några ursäkter för killar att inte bära kondom, men jag är osäker på om folk har insett hur otroligt viktig fenomenet Zara Larsson faktiskt är för Sveriges unga tjejer?

Den feministiska debatten är bottenlös och kommer troligtvis att hålla igång fram tills nästa istid. Arga feminister på sociala medier och kvinnliga krönikörer på kvällsblaskorna gaggar på med sitt sedvanliga "ut med rasisterna och in med feministerna". 

Men det är inte någonting banbrytande. För de nykläckta tonåringar där ute är de ingenting annat än avdankade tanter med rött läppstift och kaffeandedräkt samt arga, korthåriga tjejer med hår under armarna. Artisterna de har att välja mellan är EMO-brudar i stil med Lykke Li och Melissa Horn som sjunger om hur löven faller, livet är pisskit och att de är olyckligt kära i en man de behöver för att "känna sig kompletta".

Tanter, håriga brudar och tjejer som romantiserar psykisk ohälsa – det är alltså vad dagens teens har att välja mellan i valet av ledstjärna?

Men i mitten av allt hår och läppstift på tänderna – där står Zara Larsson. 

Till skillnad från många andra kvinnliga artister går inte bara Zara omkring med en t-shirt med texten "Feminist" eller sjunger om att "tjejer styr världen" – hon vågar aktivt ta ställning i frågor som mens, kondomer, våldtäkt och sexualisering av kvinnokroppen. Hon hyllar sina bröst, sin karriär och påvisar ett självförtroende jag sällan, om inte aldrig skådat hos en 17-årig tjej.

Hatet hon mottar från den manliga publiken efter sina feministiska inlägg kontrar hon bara med orden: "Så många killar verkar hata mig, men I dont give a fuck". 

Att hon klär sig i marijuanamotiv, piercar bröstvårtan och konstant yttrar ordet "fuck" är bara ännu ett tecken på hur lite hon bryr sig om vad andra tycker –  vilket får kidsen att lyssna ännu mer. 

Alla har vi varit tonåring, and let's face it – ingen ser upp till en nörd. 

Med tanke på hennes ringa ålder är det konstigt att hennes grundvärderingar är lika välplacerade som Zlatans fot var på fotbollen, fjärde målet i matchen mot England 2012. Och med tanke på att hon kritiseras 24/7 är det konstigt att denna tjej har ett självförtroende gjort av kevlar. 

So take a seat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Indieartister växer på Spotify

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08
Journalisten och författaren Elinor Torp tilldelas årets Stig Dagerman-pris för att hon "riktar ett obevekligt ljus in i det svenska välfärdssamhällets skuggsida", skriver Älvkarleby kommun i ett pressmeddelande.

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.

Såpainspelning på toppmöte

igår 16:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor får chans att bli tv-kändisar när franska tv-komedin "Parlement" tar fram kamerorna under veckans EU-toppmöte.