Behöver du färska upp minnet? Drogon är till exempel borta.
Behöver du färska upp minnet? Drogon är till exempel borta.

Gör dig redo för en ny säsong av Game of Thrones

Behöver du fräscha upp minnet från säsong 4 av Game of Thrones? Här är din guide!


Joffrey dog
I säsong 4 dör Joffrey Baratheon på sitt bröllop. Han blir förgiftad och de som samarbetade för att få i honom gift var Olenna Tyrell och Littlefinger.

Efter Joffreys död blir hans lillebror Tommen kung istället. Han förväntas gifta sig med Margaery Tyrell.

Bildkälla

White Walkers
I mitten av säsong 4 togs Crasters sista son av White Walkers. Craster är den gubbe som bodde i skogen och fick barn med sina döttrar. Han dödades sedan.

Han brukade alltid sätta ut sina söner i skogen och när den sista togs fick vi se vad som hände. En White Walker tog pojken och placerade honom på ett altare av is. Då dök en Walker med horn upp.

Bildkälla

Daenerys Drakar
Daenerys låser in sina drakar efter att en av dem bränt upp en liten flicka. Men hon hittar bara Rhaegal och Viserion. Drogon är borta.

Bildkälla

The Hound
The Hound och Arya Stark har hängt ihop ett tag och mot slutet av säsong 4 kom Brienne of Tarth ifatt dem. Hon har tagit sitt uppdrag om att rädda Arya på stort allvar.

Brienne och The Hound slåss tills The Hound ramlar ned för en klippa. Där ligger han sedan på gränsen till död när Arya hittar honom. Han säger åt henne att döda honom men hon lämnar honom där.

Frågan är om han är dör eller om vi får se honom snart igen?

Bildkälla

Jon Snow och The Wall
Det händer även mycket vid The Wall. Det sista vi får se i säsong 4 är hur The Night's Watch slåss mot The Wildlings. Jon Snow överlämnar sig till Mance Rayder men har tänkt att döda honom.

Men innan det hinner hända kommer Stannis Baratheons armé in i skogen och tar över Mances folk.

Det vi också kommer ihåg från de sista händelserna vid The Wall är hur Ygritte, Jon Snows kärlek, dör.

Bildkälla

Sansa Stark
Sansa fick en helt ny look i slutet av säsong 4. Hon ser nu mer vuxen ut.

Bildkälla

Brandon Stark och Hodor
I slutet av säsong 4 mötte Bran till slut den treögda korpen efter ett slagsmål med skelett. Korpen sa "Du kommer aldrig gå igen. Men du kommer att flyga".

Bildkälla

Tyrion Lannister
Tyrion blir i säsong 4 befriad av sin bror Jamie. Han flyr från King's Landing på ett skepp med hjälp av Varys.

Innan han drar ser han dock till att få en del saker uträttade.

Han får reda på att hans kärlek Shae ligger med hans pappa Tywin. Därför stryper han Shae. Han letar också upp sin pappa som sitter på toaletten och dödar honom.

Bildkälla

Arya Stark
Den sista scenen i säsong 4 kretsar kring Arya. Hon använder frasen "valar morghulis" och tack vare den och ett mynt av järn får hon åka med ett skepp till Braavos.

Bildkälla

Hela säsongen
Här finns en tio minuter lång sammanfattning av hela säsong 4. Bra för den som vill minnas allt inför premiären av säsong 5 den 13 april.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Taggad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kronlund lämnar "Idol"-juryn

Hemlige kompositören är Sveriges mest lyssnade

Bakom 650 påhittade artistnamn har en enda svensk kompositör släppt tusentals instrumentala låtar – som har spelats 15 miljarder gånger.

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

2 timmar sedan
David Dencik spelar Lars Norén när SVT nu gör tv-serie om den världsberömde dramatikerns teaterpjäs "7:3" och konsekvenserna av uppsättningen.

Carina Burman får Bonnier-stipendium

2 timmar sedan
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 går till Carina Burman för boken "Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor".

Sofia Jannok kan få novellpris

2 timmar sedan
En Augustpristagare och en känd artist döljer sig bland årets nominerade till Sveriges Radios novellpris. Ia Genberg och Sofia Jannok är två av de fem författare som konkurrerar om priset.

De får Dynamostipendiet

3 timmar sedan
Årets Dynamostipendier om 150 000 kronor går till Nina Beckmann och Karin Z Sunvisson.