Runar Sögaard
Runar Sögaard hotar personal i fängelset. - Foto: Stella Pictures och Christine Olsson/TT

Runar Sögaards bråk i fängelset – hotar vårdare

Runar Sögaard avtjänar just nu ett straff för ekobrott. Men han vägrar jobba i fängelset och har därför fått flera varningar. Han har även hotat kriminalvårdare på Svartsjöanstalten med att hänga ut dem i media.


Runar Sögaard, 54, avtjänar just nu ett straff på ett år och åtta månader på Svartsjöanstalten för bokföringsbrott och grovt skattebrott som han dömdes för 2019. Läs mer här. 

Arbetsuppgifterna på Svartsjöanstalten kan innefatta obligatoriska sysslor som snickeri, jordbruk och parkskötsel och lönen är 13 kronor i timmen, enligt Kriminalvården. Runar Sögaard vägrar dock utföra sina arbetsuppgifter. Han anser även att han är i fara och vill därför byta cell, rapporterar Aftonbladet. 

Hotar med en “mediabomb” 

Runar har inte fått bytet beviljat, vilket ledde till att han hotade med att hänga ut en kriminalvårdare med namn på sin blogg och sociala medier, och att hans manager skulle kontakta Aftonbladet.  

”Runar Sögaard tillägger även att ovannämnda publiceringar kommer resultera i en ’mediabomb’”, skriver Kriminalvården i en varning, enligt Aftonbladet. 

Riskerar att flyttas till säkrare anstalt 

Eftersom Runar Sögaard har misskött sig upprepade gånger och fått ett flertal varningar riskerar han nu att förflyttas till ett säkrare fängelse. Svartsjöanstalten, där han sitter just nu, är en så kallad öppen anstalt med säkerhetsklass 3. 

Bedöms en intagen få för många varningar kan det leda till att den intagna får sin villkorliga frigivning uppskjuten. Det skulle i så fall innebära att Runar Sögaard kan behöva avtjäna hela sitt straff i fängelse. 

Kriminalvården bedömer Runar Sögaards uttalande om en “mediabomb” som ett hot mot en av deras anställda. Runar Sögaard själv anser däremot inte att han att han hotat någon vårdare med att använda media emot dem. 

Runar förklarar det som att han ska ha blivit frustrerad och stressad av vårdarens “uppenbara nonchalans och ointresse”. Han menar att det inte var hans avsikt att hota någon, enligt Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!