Tevekocken Anders Vendel upprör med sexistisk reklam.
1 av 5
Tevekocken Anders Vendel upprör med sexistisk reklam.
Ulrika Brydling är kritisk till reklamen.
2 av 5
Ulrika Brydling är kritisk till reklamen. - Foto: Linus Hallsénius/TV4
Vendel anser att det är konst.
3 av 5
Vendel anser att det är konst. - Foto: Linus Hallsénius/TV4
Vendel har publicerat bilderna på Facebook.
4 av 5
Vendel har publicerat bilderna på Facebook.
Och mötts av både beröm och kritik.
5 av 5
Och mötts av både beröm och kritik.

Efter sexbilderna – nu kritiseras stjärnkocken av TV4-kollega

Bröst, neddragna trosor och blottade rumpor. Tevekocken Anders Vendel valde att göra reklam för sin restaurang på ett sätt, som av många, har uppfattats som kränkande. Nu får han hård kritik av både TV4 och en kvinnlig medtävlande.
– Kunde man inte ha gjort tvärtom och och klätt av mannen i stället? säger Ulrika Brydling från Kockarnas Kamp.


Omtalad reklam

maj fick restaurangen Strandvägen 1 hård kritik från flera håll på grund av sin reklamen med kvinnan med det nakna bröstet.

Krögaren Per Lydmar menar dock att bilden ska ses som konst.

– Jag gör knappast det här för att sälja mat och potatis, säger han. 

Senare ersattes bilden av en hund.

LUND. Han är aktuell med "Kockarnas kamp" på TV4 men har gjort sig känd för en helt annan sak. Stjärnkocken Anders Vendel har gjort reklam för sin restaurang, Vendels Matrum, med bilder som har uppfattats som sexistiska. 

Det är två bilder som har väckt uppståndelse. På ena bilden syns fyra kvinnor iklädda stringtrosor och nylonstrumpor tillsammans med helt påklädd män med en purjolök i handen.

På den andra bilden visas fyra kvinnor, bakifrån, iklädda trosor där tre av tjejerna har dragit ner trosorna och blottat sina rumpor.

Bilderna har mötts av hård kritik i sociala medier. På restaurangens Facebooksida har många anklagat bilderna för att vara sexistiska och kränkande. 

– Om folk gillar det eller inte det är upp till var och en. Men för mig är det konst. Sen får man uppfatta det som man vill, om det är provocerande eller inte, säger Anders Vendel till Sydsvenskan.

Anders Vendel medtävlande i "Kockarnas kamp", Ulrika Brydling, 42 tror inte att bilderna kommer att gynna kocken. 

– Det är typiskt att det alltid går åt samma håll, kunde man inte ha gjort tvärtom och och klätt av mannen i stället?, säger Brydling till Nyheter24

Sexistisk bransch

Restaurangbranschen har också tidigare anklagats för att vara sexistisk, något som Brydling också påpekar.

– Konst kan tolkas på många olika sätt och som krögare i den här branschen är det viktigt att tänka till en extra gång, säger hon.

Genrechefen för reality- och livsstilsprogram på TV4, Matilda Snöwall, förstår att bilderna kan uppröra människor.

– Jag har sett bilderna och förstår att många kan uppröras över dem. Men vi tar avstånd från innehållet och det får stå för honom, säger Snöwall till Nyheter24.

Instagramkontot Kvinnohat har uppmärksammat reklamen.

De skriver bland annat: "Slutligen, Anders. Det spelar ingen roll om du inte hade för avsikt att göra sexistisk reklam, för sexistisk reklam är vad du gjort. Och vet du vad? Du har inte tolkningsföreträde i den frågan, det har vi."


Nyheter24 har utan framgång sökt Anders Vendel för en kommentar.

/
/
/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.