Barbiedrogen
1 av 3
Den gör dig brun på kort tid, utan att utsätta dig för farliga solstrålar. Men trenden kan vara farlig. Inte minst för att preparatet injiceras med hjälp av sprutor. 18-åriga Emma brättar för Nyheter24 om sin erfarenhet av preparatet. - Foto: Getty Images/Bilden är ett montage
Emma är nöjd med resultatet av barbiedrogen
2 av 3
Emma visar upp resultatet av användningen av Melanotan. Till höger kan man se hur preparatet har gjort hennes hy brun. - Foto: Privat/mondoblog.se/euthberg/
Barbiedrogen har använts av Emma
3 av 3
Under ett år har hon använt Melanotan, som hon sprutar in själv i buken. - Foto: Privat/mondoblog.se/euthberg/

Emma, 18, efter ett år med barbiedrogen: "Injicerar i magen"

Läkemedelsverket har i flera år varnat för den så kallade "barbiedrogen" som är populär bland bloggare. Trots det ser nu polisen att allt fler använder sig av hormonet Melanotan.


Så fungerar Melanotan

Det syntetiska hormonet sätter igång kroppens tillverkning av melanin, vilket gör huden brun. Det sägs även minska matlusten och ge ökad sexlust.

Eftersom Melanotan II inte är ett godkänt läkemedel är inte hela biverkningsbilden kartlagd. En kvinna uppges dock ha fått hjärtklappning och domningar i armarna efter att ha injicerat Melanotan II, enligt Läkemedelsverket.

Det finns idag begränsad och ofullständig dokumentation av hur produkten fungerar, om den har prövats och vilka risker som användare kan utsättas för, skriver Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket uppmanar också konsumenter att inte använda Melanotan II. Vilket även läkemedelsmyndigheterna i Norge och Danmark gjort.

Preparatet säljs bland annat i pulverform som ska blandas ut och injiceras av användaren själv.

Trenden är solklar, du ska vara brun och fräsch året om. Men efter larm om ökade fall av hudcancer är det många som säger nej till sommarens starka solstrålar och vinterns solarierör. Istället väljer man att injicera "barbiedrogen" Melanotan, ett preparat som enligt polisen nu ökar.

— Det märks att det är en ökning av antalet påträffade preparat samtidigt som det pratas mer om det, men vi har ingen erfarenhet av skadeeffekter eller hur utbrett det är. Vi kan bara faschineras av hur långt de här personerna är beredda att gå för att se bra ut, säger Kristoffer Bohman vid Stockholmspolisen till Nyheter24.
 

"Det enda jag oroar mig för är levern"

I bloggvärlden hymlar man inte med användandet av Melanotan. Emma Uthberg, 18, är en av många bloggare som använder sig av preparatet. Men det är inte helt utan biverkningar som hon fått sin bränna.

— Man får väldigt ont i huvudet och blir illamående efter en injektion innan kroppen har vant sig eller när man tar högre doser. Man kan även få frossa och bli yr, men för mig går det över efter några timmar. Leverfläckar och pigmentfläckar som många får har jag klarat mig ifrån.

— Det enda jag oroar mig för är levern som jag vet tar stryk, men det gör den av alkohol också så jag ser inte så allvarligt på det. Dock ska jag gå och kolla mina levervärden för säkerhets skull eftersom jag inte vet exakt hur mycket det skadar.

 

"Det är lätt att bli blåst"

 

Emma, som använt preparatet under ett års tid, bloggar öppet om Melanotan och har skapat en egen kategori i bloggen för preparatet.

— Folk frågar folk om jag kan fixa till dem också men eftersom det inte är lagligt att sälja får de fixa det själva, berättar hon.

— Men det är lätt att bli blåst. Jag brukar avråda folk från att beställa via nätet eftersom man inte vet helt säkert vad man får.

Det finns olika sätt att få i sig Melanotan, via internet säljs både sprutor och nässpray.

– Jag injicerar, konstigt nog eftersom jag är livrädd för sprutor, men har hört att nässprayen inte alls ska vara lika bra. Jag sätter den i fettet på magen, säger Emma Uthberg.

Har du reagerat på att Läkemedelsverket i Sverige varnat för preparatet?

– Ja, men jag tycker att det är löjligt. Det skrivs ut smärtstillande tabletter som ökar risken för hjärtinfarkt till ungdomar. Jag tycker det är värre än till exempel den påstådda blodförgiftningen jag kan få av mitt Melanotan. Det som kan orsaka en blodförgiftning är en smutsig nål, men byter man inte eller om man delar med någon får man skylla sig själv lite tycker jag.

Nyheter24 har tidigare tittare närmare på den livsfarliga trenden som blir allt vanligare i bloggvärlden - att svälta sig med bantningspiller.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Väskförbud stoppar konserter med picknick

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swifts album: "Stor, sorgsen pop"

"Stor, sorgsen pop, meditativ teater" – bitvis en katarsisk rensning efter ett avgörande uppbrott. Så sammanfattar nyhetsbyrån AP Taylor Swifts nya album “The tortured poets department,” som rymmer i princip alla hennes tidigare musikstilar.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

2 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.