Angelina Jolie har opererat bort sina bröst.
1 av 6
Angelina Jolie har opererat bort sina bröst. - Foto: Stella Pictures / DAVID SILPA
Hon har ersatt dem med silikonimplantat.
2 av 6
Hon har ersatt dem med silikonimplantat. - Foto: Stella Pictures / GAFFIOT / STEPH / HAEDRICH / SCHEURER / FDC11
Vid sin sida har hon hela tiden haft Brad Pitt.
3 av 6
Vid sin sida har hon hela tiden haft Brad Pitt. - Foto: Stella Pictures / DAVID SILPA
Risken för att Angelina ska drabbas av bröstcancer har efter operationen sjunkit drastiskt.
4 av 6
Risken för att Angelina ska drabbas av bröstcancer har efter operationen sjunkit drastiskt. - Foto: Stella Pictures / Lionel Hahn
Angelina Jolie i filmen Lara Croft: Tomb Raider.
5 av 6
Angelina Jolie i filmen Lara Croft: Tomb Raider. - Foto: Stella Pictures / Paramount Pictures
Angelina Jolie i filmen Lara Croft: Tomb Raider.
6 av 6
Angelina Jolie i filmen Lara Croft: Tomb Raider. - Foto: Stella Pictures / Paramount Pictures

Därför har Angelina Jolie opererat bort sina bröst

Rädslan för att drabbas av bröstcancer fick skådespelerskan Angelina Jolie att ta beslutet att operera bort sina bröst.


Kräver 458 000 liv varje år

I debattartikeln i New York Times skriver Angelina Jolie att bröstcancer kräver 458 000 kvinnors liv – varje år. Läs mer här.  

Skådespelerskan Angelina Jolie, 37, har genomgått flera operationer och behandlingar för att operera bort sina bröst. Anledningen är att hon hade en 87% risk att drabbas av bröstcancer, och en 50 % risk att drabbas av livmodercancer. 

Förlorade mamman i cancer

Angelina har nu ersatt sina bröst med implantat, och i ett öppet brev på New York Times debattsida väljer nu Angelina att berätta om operationen, sin svåra tid och om sorgen efter sin mamma Marcheline Bertrand som förlorade kampen mot cancern och dog år 2007. Hon blev bara 56 år. 

Angelinas barn frågar ofta efter sin mormor och hennes sjukdom, Angelina själv har alltid sagt åt sina barn att de inte ska oroa sig. Men när läkaren kom med beskedet som visade hur hög risk hon hade att bli sjuk så tog Angelina beslutet. 

Brad Pitt vid Angelinas sida

– Så fort jag insåg att det var min verklighet så bestämde jag mig för att vara proaktiv och minimera risken så mycket jag bara kunde, skriver hon i brevet. 

I början av februari 2013 började Angelinas resa, och i slutet av april avslutade hon den sista bröstoperationen. Vid sin sida har hon hela tiden haft Brad Pitt som stöd. 

– Han var så älskvärd och stöttande. Till alla er som har en fru eller flickvän som går igenom det här – du måste veta att du är en väldigt stor del av det. Brad var med mig varje minut av operationerna på Pink Lotus Breast Center där jag behandlades. Vi lyckades hitta flera stunder att skratta tillsammans. Vi visste att det här var rätt väg att gå för vår familj, och att det skulle föra oss närmre varandra. Och det har det, skriver hon. 

"Livet kommer med många utmaningar"

Efter operationen har risken för att Angelina ska drabbas av bröstcancer sjunkit drastiskt. Nu är det istället 5 % i stället för över 80 % risk att Angelina kommer att drabbas av bröstcancer. 

– Livet kommer med många utmaningar. De som inte ska skrämma oss är de som vi själva kan tackla och kontrollera, avslutar hon brevet. 

År 2010 gjorde Angelina och hennes bror James en hyllningsvideo till sin avlidna mamma: 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!