Taylor Swift i musikvideon till låten "Shake it off".
1 av 3
Taylor Swift i musikvideon till låten "Shake it off".
Taylor Swift har en ny look – och attityd i sin nya video.
2 av 3
Taylor Swift har en ny look – och attityd i sin nya video.
Stjärnan rappar i sin nya video.
3 av 3
Stjärnan rappar i sin nya video.

Är Taylor Swifts nya musikvideo rasistisk?

Taylor Swift har hamnat i hetluften efter sin senaste musikvideo.


Lily Allen vägrar be om ursäkt

Lily Allens video har mötts av hård kritik. Men själv vägrar sångerskan be om ursäkt.

Läs mer här.  

Taylor Swift, 24, är den senaste popstjärnan som kallas rasist. Tidigare har både Lily Allen och Miley Cyrus även de kallats detsamma. Efter Cyrus uppträdande på VMA-galan gick journalisten Kia Makarechi på Huffington Post till hård attack. 

– Hon fumlar sig genom ett smörgåsbord av att slicka sig runt munnen, wannabe-twerka och smiska en svart tjejs rumpa. Svarta människor används som accessoarer, och hennes twerkande ska nu vara ett tecken på att hon är "vild och farlig". 

Jämfördes med minstrel show 

Journalisten Jody Rosen var då inne på samma linje. I tidningen Vulture liknade hon Mileys uppträdande med en så kallad minstrel show – en underhållningsform som var populär i USA under den första delen av 1800-talet, och som oftast framfördes av vita människor som sminkades i så kallat "blackface". 

– Det som var chockerande med hennes uppträdande handlar inte om sex. Utan om att hennes uppträdande gränsade till vad vi lika gärna kan kalla för rasism, skrev Rosen då. 

Rapstjärnan: Fruktansvärt skadligt 

Nu går Swift samma öde som Cyrus till mötes. I Swifts senaste video, till låten "Shake it off" ser vi Swift kråla sig mellan benen på twerkande dansare, och hon försöker vara "street" i en snapback-keps och munkjacka, skriver den brittiska tidningen Independent.  

Rapstjärnan Earl Sweatshirt från hiphopgruppen Odd Future är en av många som anser att Swifts video är upprörande.

– Jag behöver inte ens se hela videon för att se att den är fruktansvärt skadlig. Att föreviga svarta stereotyper till samma typer av vita flickor som gömmer sina fördomar bakom sin "kärlek för kulturen", skriver Earl på Twitter och fortsätter: 

– Det är till exempel samma personer som är rädda för svarta människor men älskar att det år 2014 är okej att twerka eller att säga "nigger", skriver Sweatshirt vidare. 

Se videon här:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

1 timme sedan
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.