Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
7242
reaktioner idag

Senast

Beyoncé ryktades planera film om slav - möts av hård kritik

Beyoncé ryktades planera en film om kvinnan Saartjie Baartman som tvingades till slavarbete och som på grund av sin bakdel visades upp som ett "freak" i London.

Beyoncé ryktades planera en film om Saartjie Baartman.

Saartjie Baartman ställdes ut i London.

Beyoncé förnekar ryktena om filmen.

Enligt ryktena skulle Beyoncé både skriva manus och spela huvudrollen.

En plastskulptur av Saartjie Baartman på sydafrikanska ambassaden i Paris.

Superstjärnan Beyoncé möts av hård kritik och kallas "arrogant" efter att det ryktats att hon ska skriva manus och spela huvudrollen i en film som handlar om Saartjie Baartman.

LÄS MER
Miley Cyrus anklagas för rasism

Visades upp som ett "freak" på scen

Saartjie föddes i Sydafrika 1789 och tvingades till slavarbete. Saartjie hade en, i européernas ögon, "stor bakdel" och "exotiska drag". Något som räckte för att hon 1810 skulle säljas till en brittisk läkare som tog henne till London som sin egendom.

I London ställdes hon ut som ett "freak" på scen.

Saartjie visades upp i London. Bildkälla: Jezebel.

Saartjie dog när hon var 25 år gammal. Även efter hennes död så visade hennes skelett upp på ett museum i Paris ända fram till 1974.

Enligt Daily Mail ser Beyoncé sin chans att bli en seriös skådespelerska och manusförfattare genom att föra över Saartjies livshistoria till vita duken.

LÄS MER
Är Taylor Swifts nya musikvideo rasistisk?

Möts av hård kritik

Men alla är inte eld och lågor över ryktena om Beyoncés film. Jean Burgess är chef över den inhemska stam som Saartjie kom ifrån. Hon ifrågasätter starkt Beyoncés film.

– Varför Saartjie Baartman? Varför inte en berättelse om amerikanska kvinnor? Jag kan bara se arrogans i hennes försök att berätta en historia som inte är hennes att berätta, säger Burgess till Times Live, via Daily Mail.

LÄS MER
Vita ansikten och fördomar när TV4:s Nyhetsmorgon ska prata svart kultur

Förnekar uppgifterna

Enligt Beyoncés representant så stämmer inte uppgifterna om att Beyoncé planerar en film om Saartjie.

– Beyoncé är inte inblandad i det här projektet, men det är en väldigt viktig historia att berätta, säger en representant för Beyoncé till GossipCop, via Telegraph.

LÄS MER
"Du som är vit kommer alltid vända oss ryggen"
KOMMENTARER
Innan du kommenterar: läs våra regler