Många tippade att Oscar Zia skulle leda Allsång på Skansen.
Många tippade att Oscar Zia skulle leda Allsång på Skansen. - Foto: Stella Pictures

Frågan alla ställer sig: Fick Oscar Zia förfrågan om att leda Allsång på Skansen?

Artist, programledare och skådespelare. Oscar Zia är publikfavoriten som har hunnit beta av många roller. Har du koll på stjärnan?


Oscar Zias ålder – hur gammal är han?

Oscar Zia föddes den 10 oktober 1996 och har stjärntecknet våg. Han fyller 27 år under hösten 2023.

Oscar Zia längd – hur lång är han?

Artisten och tv-profilen Oscar Zia är 187 centimeter lång.

Oscar Zias ursprung – var kommer han ifrån?

Oscar Zia kommer från en stor släkt med ursprung i Italien. Hans pappa kommer från Venedig. Själv är Oscar Zia född och uppvuxen i Holmeja i Skåne men talar flytande italienska.

Oscar Zias familj

Oscar Zia har en stor familj med fem syskon, däribland brodern Dante Zia. Hans mamma heter Elisabeth Zia och hans pappa Paolo Zia. Mamma Zia arbetar som läkare och pappa Paolo är civilingenjör.

Oscar Zia har tidigare hyllat sin mamma Elisabeth i ett inlägg på sociala medier, med texten:

“Mamma Zia. Världens finaste människa. Världens smartaste människa. Världens bästa mamma. Medan hon pluggade till läkare, uppfostrade hon 6 barn, drev runt en galen italiensk familj och gjorde karriär. Hon är min superhjälte.”

Vem är Oscar Zias bror – Dante Zia?

Oscar Zia har en storebror som även han har synts i media. Dante Zia är utbildad civilingenjör men driver ett Instagramkonto som fokuserar på mat. Han har även släppt en kokbok som heter “Pasta Al Dante” som är en homage till brödernas italienska härkomst.

Dante Zia blev känd i tv när han medverkade i programmet “Sveriges Mästerkock” 2018.

– Jag har alltid haft dröm om en egen restaurang. Och den drömmer lever fortfarande, säger han till Allt om mat.

Storebror Dante är tre år äldre än Oscar Zia. Foto: Fredrik Persson/TT

Oscar Zia i Weekend hos Zia

Bröderna Oscar och Dante har haft tv-programmet “Weekend hos Zia”. Där bjöd de in svenska kändisar till deras morfars by Feltre i norra Italien för att laga mat och spela musik tillsammans. 

Programmet hade en stjärnspäckad gästlista med bland annat artisterna Jireel och Miriam Bryant. Säsongsavslutningen bjöd på finbesök från mästerkocken Marcus Samuelsson.

Oscar Zias låtar – när kom "Human"?

Oscar Zias låt “Human” kom 2016 och var artistens bidrag under sin medverkan i Melodifestivalen 2016. På Spotify toppar bland annat hans låtar “Då tror du fel” och “Autopilot”. Låten “Stad i ljus” med artisten Anis Don Demina har över tre miljoner lyssningar på Spotify.

Oscar Zias sexuella läggning – när kom han ut?

Oscar Zia kom ut som homosexuell under Melodifestivalen 2016 och utnämndes till “Årets homo” på QX-galan 2017.

Oscar Zias pojkvän – vem är hans partner?

Inför Musikhjälpen 2023 berättade Oscar Zia att han och pojkvännen hade gjort slut, skriver Aftonbladet. Han var tidigare tillsammans med 30-årige Axel Winqvist som är radioproducent.

Har Oscar Zia barn?

När Oscar Zia var med i programmet “Benjamin” berättade han om sin längtan efter barn, men också oron.

– Jag kan känna en stress ibland över att det är någonting som jag måste planera. Jag måste antingen spara pengar för att göra barn i någon form av surrogatsituation, eller så måste jag adoptera och det får jag inte för att jag är gay, sa han i tv-programmet “Benjamins” skriver tidningen Må bra.

Oscar Zia på X Factor

Som 16-åring fick Oscar Zia sitt genombrott i svenska X Factor. Han deltog i programmet 2012 och slutade på åttonde plats.

En 16-årig Oscar Zia gjorde avtryck hos tv-tittarna. Henrik Montgomery/TT

Hur många gånger har Oscar Zia varit med i Melodifestivalen?

Oscar Zia har medverkat i Melodifestivalen fyra gånger, varav en gång som programledare. Men han var själv medverkat som artist inte mindre än tre gånger. Första gången han deltog var som bakgrundsartist. År 2014 tävlade han som soloartist med låten “Yes We Can” och år 2016 med låten “Human”. Oscar Zia debuterade som programledare för Melodifestivalen 2022.

Oscar Zias filmer – vilka har han skådespelat i?

Tv-profilen och artisten är även skådespelare. Oscar Zia har bland annat spelat rollen Miron i serien “Allt som blir kvar”, som är baserad på bloggaren och författaren Sandra Beijers bok med samma namn. Han har även medverkat i tv-serierna “Cryptid” och “Skitsamma”.

Oscar Zia på Allsång på Skansen – har han varit programledare?

Det har ryktats om att Oscar Zia tidigare har fått frågan om att leda Allsång på Skansen som programledare – ett rykte som förblir obekräftat. Nyheter24 har tidigare försökt få ett svar från artisten.

Det ryktades om att du fick frågan om att leda “Allsång på Skansen”, och du var ju favorittippad på alla bettingsajter. Stämmer det?

– Jag är jätteärad att jag har varit det. Det är fint att jag har varit det. Men jag är också jätteglad över att vara här som artist, säger Oscar Zia. 

Oscar Zias kryptiska svar – tackade han nej till att bli “Allsång på Skansen”-programledare?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!