Pernilla Wahlgren har lanserat en kollektion för Ullared Gekås
Pernilla Wahlgren har lanserat en kollektion för Ullared Gekås. - Foto: Instagram/Ullared, Stella Pictures.

Kunderna rasar mot Pernilla Wahlgren och Gekås Ullared: "Sorgligt"

Pernilla Wahlgren lanserade en ny kollektion för Gekås Ullared – och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Det är inte bara glada tongångar.


Sedan år 2020 har Pernilla Wahlgren gjort designsamarbeten för Gekås Ullared. I samband med lanseringen av den första kollektionen berättade Pernilla att hon besökte Ullared för första gången år 2016. 

Inför besöket var hon skeptisk – men det ändrades snabbt. Precis som många andra svenskar blev hon snabbt frälst, och lämnade varuhuset med en knökfull vagn.

Pernillas kollektioner för Ullared är omåttligt populära ute i stugorna, och brukar flyga av hyllorna i ett rasande tempo. I kollektionerna ingår det både ytterkläder, skor, klänningar och mycket annat. Pernillas kollektioner har sålt för över 70 miljoner kronor, något som Expressen har rapporterat om.

I våras avslöjade tidningen Expressen att Gekås Ullared använde sig av en fabrik i Bangladesh där arbetarna levde i fullkomlig misär. Expressen tog bilder som visade hur textilarbetarna bodde i fängelseliknande skjul där de sov direkt på marken. De flesta arbetarna var unga kvinnor.

Pernilla Wahlgrens kollektioner för Gekås Ullared blir ofta stora försäljningssuccéer. Bildkälla: Stella Pictures.

Gekås Ullared fortsatte med samma fabrik i Bangladesh

På internationella kvinnodagen den 8 mars tidigare i år så lanserade Pernilla Wahlgren ännu en kollektion för Ullared, och i samband med det så konfronterade Expressen Pernilla som då sa:

"Jag hoppas att det här är människor som förhoppningsvis är glada för att de får en lön och har ett arbete och motsatsen är att de skulle ha det ännu värre".

Pernilla mötte hård kritik för sitt uttalande, och flera följare var det som då ifrågasatte Gekås Ullareds val av fabrik.

Efter Expressens avslöjande så tillsatte Gekås Ullared en utredning av fabrikerna, och när den var klar så kom Gekås Ullared till slutsatsen att de kunde fortsätta sig att använda av fabrikerna i Bangladesh, där månadslönen är 765 kronor i månaden.

– Vi kommer att fortsätta att sälja kläderna, sa Gekås vd Patrik Levin till Expressen.

Gekås Ullared. Bildkälla: Stella Pictures.

Kritik mot Gekås Ullared efter nya kollektionen med Pernilla Wahlgren

I slutet av september lanserade Pernilla Wahlgren en ny kollektion för Gekås Ullared, och tillsammans med en vän gick Pernilla en modevisning mitt i varuhuset.

"Tillsammans med sju grymma tjejer från Gekås personal gick de en modevisning mitt i varuhuset med utvalda favoriter från Pernillas nylanserade höstmodekollektion. Visst vill vi ge modellerna en stor applåd i efterhand?", skrev Gekås i sitt inlägg på Instagram.

Pernilla Wahlgren. Bildkälla: Stella Pictures.

Flera följare reagerade genast starkt mot Gekås Ullared då de fortsatt sitt samarbete med fabriken i Bangladesh.

"Bangladesh kan göra kläder dom, billigt är det också för Wahlgren, så hon kan sälja dyrt o få en fin rejäl vinst" och "Därför hon är rik, Inget samvete" är några reaktioner. 

Flera följare började diskuterade hejvilt med varandra i kommentarsfältet, och andra anklagar Gekås Ullared för att använda sig av barnarbete. 

Att barn jobbar i fabrikerna som Gekås Ullared anlitar är ingenting som det finns bevis för, och Gekås själva skriver på sin hemsida att barnarbete är förbjudet enligt den uppförandekod som fabrikerna måste följa.

Reaktioner på Pernilla Wahlgrens samarbete med Gekås Ullared. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!