Leif GW Persson
Leif GW Persson och Kim Persson berättar om sitt äktenskap i intervjun med Dagens Nyheter om - Foto: Maja Suslin/TT Bild, Stella Pictures

Det beställde Leif GW in på första dejten med Kim Persson

I en exklusiv intervju med Dagens Nyheter berättar nu Leif GW Persson och Kim Persson för första gången om sitt äktenskap, och om hur det gick till när de träffades.


Sedan den 14 maj 2003 har kriminologen Leif GW Persson, 78, varit gift med sin hustru Kim Persson, 66. Trots att Leif GW Persson ofta syns i tv och tidningar så har Kim hållit sig mer undan rampljuset.

Men i en intervju med Dagens Nyheter så öppnar Kim nu upp och berättar om sitt äktenskap med den egensinniga GW – och hon berättar dessutom mer om den där första dejten som ägde rum för nästan exakt 28 år sedan. Även GW intervjuas av tidningen, och de ger tillsammans sin syn på deras relation.

Kim Persson och Leif GW Persson. Bildkälla: Stella Pictures.

Så träffades Leif GW Persson och Kim Persson

Det var den 5 december 1995 som Leif GW Persson och Kim Persson på en fest träffades för första gången. GW hade kommit till festen tillsammans med en annan kvinna, men när han såg Kim så bjöd han upp till dans. Hon tackade motvilligt ja, berättar hon i intervjun med Dagens Nyheter.

På den här tiden hade GW ett rykte om sig att vara en riktig kvinnokarl, eller som Kim kallar det "en womanizer".

När Leif och Kim träffas så hade han redan hunnit vara gift två gånger. Hon var relativt nyskild, med två barn och ett jobb på Telia. Kim var väl inte helt såld på Leif GW Persson efter det första intrycket.

Leif GW Persson och Kim Persson år 2006. Bildkälla: Stella Pictures.

Kim om första dejten med Leif GW Persson – åt middag på italienska krogen Hosteria Tre Santi

Men några dagar senare gick Leif och Kim på sin första dejt, som ägde rum på den italienska restaurangen Hosteria Tre Santi på Södermalm. Restaurangen är fortfarande välbesökt, och ligger kvar på samma ställe.

På menyn finns italienska klassiker som antipasti, allehanda olika pastarätter, köttbitar, havets läckerheter och desserter. Utöver det så har restaurangen en vinlista där det idag erbjuds både mer vanliga viner för under 500 kronor flaskan, men de har även "värstingviner" så som en Amarone för 4 999 kronor.

Leif GW Persson har lärt sig ett knep av sin goda vän Jan Stenbeck. En man som var glad i god mat och dryck.

Stenbecks tips till GW? Beställ aldrig det dyraste vinet. Då kan man nämligen framstå som vulgär i en kvinnas ögon. 

Så under dejten med Kim så beställde Leif GW Persson in det näst dyraste vinet istället.

– Men det vinet var du inte nöjd med, säger Kim Persson i intervjun

– Då skickade jag väl ut det och tog in det dyraste, säger Leif GW Persson till Dagens Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!