Liza Marklunds boklögner

Författaren Monica Antonsson anklagar Liza Marklund för lögn i sin nya bok.


1999 toppade författaren Liza Marklund säljlistorna med sin bok Gömda. Den sanna historien om misshandlade och utsatta Mia.

Kritikerrosad. Hyllad för sitt mod, sin ärlighet. Liza Marklund blev något av en förkämpe för utsatta och misshandlade kvinnor i Sverige. Men i en ny bok, Mia - sanningen om Gömda, avslöjar nu Monica Antonsson att det mesta är lögn.

"De vid det här laget närmast kultförklarade böckerna var alltså inte sanna som Liza Marklund påstår såväl i böckerna som på sin hemsida. Hur i all världen hade hon vågat ta en sådan risk? Det var verkligen en gåta.", skriver Monica Antonsson i sin bok.

Det var under en intervju med huvudpersonen Mia som sanningen uppdagades. Monica Antonsson arbetade för Allas Veckotidning. Mitt under intervjun kom Mias äldste son Michael. En son som inte alls nämns i boken Gömda. När så artikeln publicerades kontaktades Monica Antonsson av Michaels pappa.

- Nu får det faktiskt vara slut på alla lögnaktiga skriverier, sa han. Och så berättade han en helt annan historia för mig än den som "Gömda" handlar om, säger författaren Monica Antonsson enligt Sourze.

Hon bestämde sig för att träffa familjen och höra den andra sidan av historien. Den riktiga historien om Gömda. Förutom Mias hemliga son Michael, träffade Monica Antonsson också "mannen med de svarta ögonen". Mannen som misshandlat Mia och gjort hennes liv till ett levande helvete. En sanning med modifikation enligt Monica Antonsson.

Hur mycket är det egentligen som är sant i Gömda, skulle du säga?

- Ja, vad ska jag svara? 50 procent, kanske.

Och "mannen med de svarta ögonen" dök alltså upp på mötet med Micke, hans pappa och styvmamma. Vad var hans relation till Mia, alltså?

- De var ju ett par. Han har slagit henne men inte på långa vägar så som det står i Gömda. Det svåraste tillfället, det är tre nämligen, är när han tar strypgrepp på henne med tummen och pekfingret en kväll. Dagen efter har hon två små blåmärken på halsen. Läkaren skriver om "det eventuella våldet", som han uttrycker sig. Det har inte varit någon fara för hennes liv och hon kommer inte få några men. Osama, som han heter, häktas och det blir rättegång. Osama blev dömd för tre fall av misshandel varav ett ringa till en månads fängelse. Det är det hela boken "Gömda" vilar på, säger Monica Antonsson till Sourze.

Alla andra historier om hans vänner som jagar Mia, det är alltså inte sant?

- Alltså, det går ju inte att kolla vad som har hänt när hon har gått på Ica.

Men turnén runt i Sverige där hon gömmer sig på olika pensionat?

- Den har gått att följa. Jag har intervjuat ett stort antal människor längs vägen och nej det mesta är inte sant. Flyktingarna från Libanon hade fullt upp med att skapa sig egna liv med familjer och företag. De hade inte tid att jaga Sverige runt efter Mia ens om de hade velat. Då hade de dessutom riskerat att bli utvisade, säger Monica Antonsson till Sourze.

"På baksidan av boken står än en gång att Gömda är en sann berättelse. Den kallas kort och gott en gastkramande thriller direkt ut verkligheten. Över 100 sidor har redigerats bort. Vad som är nedstruket är svårt att avgöra. Budskapet kan emellertid varken missförstås eller bortförklaras. Gömda gör anspråk på att i alla delar vara en sann berättelse.", skriver Monica Antonsson i sin kommande bok Mia - sanningen om Gömda.

En bok som, om inte annat, kommer att skapa debatt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!