1 av 3
- Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
2 av 3
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
3 av 3
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Drottningen: Jag blev jämförd med nazistisk bödel

Skickade brev till TV4:s vd Jan Scherman. – Obehagligt och oroväckande, säger Scherman till Aftonbladet.


Efter Kalla Faktas granskning av drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath, kritiserades drottningen för att ha mörkat sin fars förflutna.

Många menade att Silvia tagit för lätt på sin fars engagemang i nazi-Tyskland, och att hans roll i förföljelsen av judar varit mycket större än Silvia tidigare velat medge.

Kring jul mottog TV4:s vd, Jan Scherman, ett brev med kungligt sigill och undertecknat "vänliga hälsningar Silvia", till sin bostad.

– Jag blev milt sagt förvånad, berättar Scherman för Aftonbladet.

I brevet skriver drottningen bland annat: "Det är inte lätt att svälja att bli likställd med Adolf Eichmann i TV4:s Kalla Fakta".

Adolf Eichmann var en ledande och framstående nazist med ansvar för deportationen av miljontals judar till koncentrationsläger som Treblinka och Auschwitz under Andra Världskriget.

– Jag vet inte vad hon vill. Ge mig dåligt samvete? Är det här någon form av påtryckning? frågar sig Scherman.

Obehagligt och oroväckande

Han är kritisk till det faktum att brevet skickades till honom privat.

– Är det här ett sätt för drottningen att försöka undvika att hennes åsikter når offentlighet? Jag tycker att detta uttrycker något obehagligt och oroväckande. Jag kan se att kungafamiljen väljer öppenhet när den behagar, inte när den blir granskad, menar han.

/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!