Marcus Birro talar ut om twitterstormen efter krönikan om tiggare.
1 av 4
Marcus Birro talar ut om twitterstormen efter krönikan om tiggare. - Foto: Sören Andersson / SCANPIX
Marcus Birro bor i Norrköping tillsammans med sin familj.
2 av 4
Marcus Birro bor i Norrköping tillsammans med sin familj. - Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX
Han kommer aldrig återvända till Twitter.
3 av 4
Han kommer aldrig återvända till Twitter. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Magnus Betnér gör affärer på hat, menar Birro.
4 av 4
Magnus Betnér gör affärer på hat, menar Birro. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Birro: Magnus Betnér har gjort en affärsidé på hatet

Krönikören Marcus Birro har jagats bort från Twitter efter att ha farit ut mot östeuropeiska tiggare som försökt blåsa honom. Nu talar han ut om komikereliten, rullstolsflickor, den "rättänkande" vänstermobben på Twitter och näthatet.


Efter att Marcus Birro skrivit sin krönika om hur han nästan skjortats upp av en rullstolsburen flicka som plötsligt kunde stå och "härjade män från Östeuropa" och förklarat att han kanske aldrig mer skulle kunna lita på tiggare fick han löpa gatlopp på det sociala nätverket Twitter.

Till slut skrev Birro att han lämnar mikrobloggtjänsten med en särskild hälsning till komikern Magnus Betnér - en av dem som varit hårdast i sin kritik och tidigare - på skämt, menar han själv - skrivit att det inte vore så dumt om Birro dog i en flygkrasch.

"Ni vinner! Grattis Betner och alla andra hatets lakejer! Jag lägger ner detta. Detta blir sista texten. Hej då", skriver Marcus Birro på Twitter.

Ett par dagar senare vill han gärna vända blad.

– Det är jobbigt, man får släppa det också. Man kan inte läsa allt, eller leta upp saker folk har skrivit, säger han till Nyheter24 från hemmet i Norrköping.

Man har gått hårt åt dig. Kallat dig fördomsfull och sverigedemokrat. Är du rasist?

– Nej, jag är ingen rasist, jag är ingen sverigedemokrat. Min första insändare när jag var 14, 15 i GT var mot främlingsfientligheten. Jag skriver ju utifrån ett annat sätt än vad andra gör i stora tidningar, som har gått i medieskolor. Jag har inga utbildningar, inga regler. Jag har inget sånt. Jag tänker på Ricky Gervais, som jag tycker är en underbar komiker, när han beskriver den oresonliga rädslan han drabbades av när han såg en arabisk man i en flygplanskö. Att han vågar prata om det betyder inte att han är rasist.

– Jag promenerar ner för den där linjen, jag skriver utan att komma med några pekpinnar. De som har reagerat på texten eller vill kritisera texten det är väl en sak. Men mediedrevet. Det kan kännas lite tröttsamt.

Vad tror du driver dem som ogillar dig så mycket?

– Jag vet inte, det får du fråga dem om. De verkar ha en form av relation till mig eller till det jag gör. Fråga dem varför. Det är aldrig någon som ställer dem till svars. Nästan som att det vore mitt fel. Fråga dem - varför hatar du den och den? Varför vill du att den ska dö i en flygolycka? Jag får stå till svars - fråga dem. Det är nästan som att det är skottpengar på mig.

– Om man tar Betnér som ljuger om att han inte hatar mig när han har stått på scenen och sagt att han hatar allting som har med mig att göra. När man pratar med människor så säger de att "jaha jag trodde att du skulle vara sån och sån". Nån form av slentrianmässig, jag vet inte. Det är enkelt kanske.

Det är enkelt att hata dig?

– Uppenbarligen är det något sånt. Ju mer framgångsrik, ju bättre det går desto mer är det ju så. För tio år sedan när man satt halvalkoholiserad till frukost och skrev poesi då var det ju ingen som brydde sig. Det finns ju de som tycker om det man gör och de hör ju av sig också.

Vad tycker du om Sveriges komikerelit?

– Det var någon som skrev en artikel på SVT Debatt (Aron Flam, reds anm). Jag vet inte vem det är. Han kanske är komikerelit. Jag vet inte, är det Betnér som utgör komikereliten? Jag har faktiskt fått en förfrågan om att vara med på RoastBerns. Men jag tänkte inte ens tanken. Jag får så mycket skit ändå - varför skulle jag gå dit och bli totalsågad?

Om Magnus Betnér säger Birro att han faktiskt känner igen sig, men han tror inte att vanligt folk utanför "de balla storstäderna" gör det.

– De tycker nog att det är jobbigt med någon som alltid är arg och hatar. Han var som jag var för 10-15 år sen och har gjort en affärsidé av det.

Önskar du ibland att du var mer hårdhudad? Att du inte tog åt dig på samma sätt?

– Verkligen, det önskar jag många gånger. Det är inte den jag är. Inte det jag skriver om. Det borde finnas utrymme för de mer finkänsliga och ömhudade. Varför är det alltid jag som är blödig som måste lämna och sticka och hitta andra? Det är ju så. Det kanske är lika bra att inte vara på Twitter.

– Jag har svårt att haja att man är på ett sätt med sin familj och på ett annat sätt i media. Varför ska jag förställa mig? Varför ska jag vara någon annan när du ringer än den jag var alldeles nyss? Jag har inga skyddsvallar emellan.

Många har inte förstått vad du menade när du skrev att den här rullstolsflickan och männen runtomkring henne skulle ha försökt lura dig. Kan du förklara mer ingående vad som egentligen hände?

– Man blev ju väldigt förvånad. Man har tretusen tecken på sig att beskriva vad som hände på 25 sekunder och det kanske jag inte lyckades med. Det har varit svårt att diskutera krönikan när man får höra att man ska dö. Jag har inte varit tydlig med att jag ger uttryck för den omedelbara känslan. Hela idén var att det skulle vara kortfattat, allting utspelade sig väldigt fort och jag ville återge den känslan.

– Men så här var det. Flickan i rullstol frågade om jag ville hjälpa henne med väskan. Och det var en tom väska som låg där. Då ställde hon sig plötsligt upp. Vafan, tänkte jag samtidigt som hon vinkade åt de där gubbarna.

– Och så sa hon att "jag skulle vilja ha hjälp med en grej till". Jag hade en påse och en datorväska. Hon ville att jag skulle ställa ner mina grejer. "Nej, jag har inte tid", sa jag och så gick jag.

Marcus Birro förklarar att han ville ställa sina fördomar på sin spets. Och ge uttryck för sina omedelbara - och starka känslor.

– Det är bara den här obehagliga tanken. Törs man lita på tiggare och fattiga? Män som talar utländska i träningsbrallor? Jag skrev ju att jag aldrig kommer ge till tiggare, men sen när det går lite tid så hoppas jag att jag kommer göra det.

Du anklagas ju ibland för att vara lite naiv. Menar du att många som härjar på Twitter i själva verket är de naiva?

– Det är många som går ganska hårt åt mig och texten, det är en annan sak. Men de här rättänkande, progressiva med vänsterideal som är snabba att fara ut... och som gammal vänsterkille kan man bara beklaga det. De borde rannsaka sig själva. Det känns lite trist. För att vara så fördomsfria är de rätt fördomsfulla.

I din krönika skriver du: "Det är inte misstron i sig själv som är skadlig. Det är inte fördomarna och inskränktheten som hotar oss. Det är när dessa farhågor besannas som vi förminskas." Vad menar du med det? Är inte fördomarna farliga?

– Då har man fortfarande en chans att jobba på dem. När man tänker en massa saker om poeter eller feminister och så får man dem bekräftade. Jag har precis lika mycket fördomar som alla andra, men man får ju jobba med dem i så fall. Lars Vilks fick folk efter sig till sitt jävla hus. Jaha, då är det ju svårare att jobba med fördomarna - när det väl händer.

Kommer du tillbaka till Twitter?

– Nej, jag har lagt ner det. De gånger jag har stängt då har jag stängt. Folk säger att jag slutat blogga och sen börjat blogga igen. Men jag driver två andra bloggar, som är om andra grejer. Det blir inga mer 140 tecken för mig.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.